Kuni pole leiutatud masinat, mis eristaks ausaid inimesi tüssajatest, peame lootma oma neljajalgsetele sõpradele. Hiljutised katsed näitasid, et koerad naljalt petmist ei unusta.

Kyoto ülikooli teadlased viisid läbi eksperimendi, mille käigus koertele näitasid nende võimalikku toitu kolmel erineval moel. Esimesel korral oligi kaussides sööt ja inimese märguande peale tormasid koerad seda kohe sööma.

Teisel korral kutsus inimene koerad küll sööma, kuid tegelikult olid kausid tühjaks jäetud. Kolmandal seevastu pakuti koertele pärast valetamist taas toitu.

Selgub, et koerad, keda oli ninapidi veetud, ei teinud neid petnud inimesest enam väljagi ja keeldusid temaga suhtlemast. Teadlased järeldavad seetõttu, et kord juba petturi ohvriks sattunud koer mäletab juhtunut väga täpselt.

Lisaks testiti koerte taju inimeste peal, kellest üks grupp oli nende peremeeste suhtes soe ja armastusväärne, teine aga näitas välja ükskõiksust. Mõlemad grupid pakkusid koertele ka süüa.

Koerad, kelle peremeestega südamlikult käituti, olid nõus toitu vastu võtma, samal ajal kui ükskõiksed inimesed jäid neljajalgsete tähelepanust ilma ja nende suhtes ilmutati isegi teatud vaenulikkust.

Uuringu tulemused avaldati ajakirjas Animal Cognition.

Allikas: cadenadial.com