Meie jaoks täiesti tavalised aknad võivad lindude jaoks olla nähtamatud. Hiljuti sai Otepääl ühe tavalise hoone tavaline aken saatuslikuks laanepüüle – meie metsades elutsevale tagasihoidlikule kanalisele.

Kevadega ühes läheb lindude liikumine tihedamaks. Kahjuks võib selles elevil saginas nii mõnigi lind oma elupäevad lõpetada vastu peegeldavat klaaspinda lennates.

Selle ära hoidmiseks muuda aknad ja teised klaaspinnad lindude jaoks märgatavaks!

Mõned kiired ja lihtsad lahendused:

-Tõmba akna ette ruloo või kardin.

-Nurgaakende puhul tõmba ruloo või kardin ette vähemalt ühele poole. Hästi läbi paistvate klaaside puhul näevad linnud üksnes seda, mis on teisel pool klaasi, näiteks rohelust ja taevast.

-Kleebi akendele kleepse või paberist kaunistusi. Oluline on, et elemendid oleks tihedalt ca 10 cm vahedega. Lihtsam variant on kleepida aknale ajutiselt (suurema rände ajaks) maalriteibiga ruudustik.

-Kustuta pimedal ajal ebavajalikud tuled. Paljud linnuliigid rändavad öösel. Suur valgusreostus raskendab neil öist orienteerumist, eksitab ja halvemal juhul põhjustab ka kokkupõrkeid hoonete akendega.

-Kui õnnetus on juhtunud ning lind on elus, tõsta ta ohutumasse, kiskjate eest kaitstud kohta. Seal saab hoobist rahulikult toibuda ning mõne aja pärast oma teed minna.

-Kui märkad suurt hulka hukkunud linde või I–II kaitsekategooriasse kuuluvat lindu, anna teada riigiinfo telefonil 1247.