Teataja kirjeldas, et koer tuigub ja on loid ning olla lühikeses ketis virelenud juba kaheksa aastat. ELL saatis varahommikul teate ka põllumajandus- ja toiduametile, kuid jõudis kohale enne neid, olles ametnikuga ka suhtluses.

„Meie vabatahtlikele avanes pilt, mis oli julm ja šokeeriv. Ketis vaarus suurt kasvu vanem isane koerake, kelle ümber hõljus mädalehk. Kõhu all, peenise koha peal paistis hiiglaslik lõhkenud kasvaja. Koer tuikus ketis oma junnide sees ning tal puudus isegi joogivesi. Kõhetunud keha viitas nälgimisele,“ kirjeldab liit ühismeedias.

Kui toodi välja konserv, kugistas koer selle alla sekunditega. Konservi abil saadi ta transportimiseks ka puuri ja ta toimetati kiiresti loomade kiirabisse.

Koer kaalus umbes 37 kilo, kuid arvestades tema suurust, oleks pidanud normaalkaal olema vähemalt 15–20 kg rohkem. Koerast olid alles suur pea, suured silmad ja hiiglaslikud käpad – ei muud. Kõik uuringud kinnitasid olukorra lootusetust.

Lisaks u 15 cm lõhkenud nekrotiseerunud mädasele kasvajale peenise piirkonnas oli tal suur põletik, magu oli täitunud gaasidega, veri oli nii halb ehk aneemia oli selline, et koer oleks otsemaid vajanud vereülekannet.

Kuna koera tervislik seisund oli ülihalb, oleks tema opereerimine ja edasine elus hoidmine võrdunud pigem looma piinamisega, seega tuli teha väga raske otsus ehk eutanaasia. Kliinikus käis ka PTA ametnik, kes fikseeris koera seisundi.

Koer kliinikus eutaneerimisel

„Sellised lood on šokeerivad ja südantlõhestavad ning asusime välja selgitama omanikke, kuna koera äraviimise ajal kedagi kodus polnud. Omanike leidmine oli tegelikult üsna keeruline, kuid ei jäänud loomapiinajad ka seekord tuvastamata. Saage tuttavaks: omanikud olid Andres Agafonov ja Svetlana Elberg, kelle silme all ja osalusel piinles koer jumal teab kui kaua valudes ja nälgis,“ märgivad loomakaitsjad.

Prooviti leida ka omanike kontaktnumbrit, kuid üllatuseks helistas pahane proua ise liidu infotelefonile. Ta süüdistas liitu eravaldusele minekus ja koera põhjuseta kaasaviimises. Kui küsiti, kas ta ei teadnud, et koer on haige ja sellise kasvajaga, siis väitis ta, et koeral polevat midagi viga. Ka polnud ta temaga arstile läinud, sest tal polevat autot.

„Meile lõi mädahais kaugelt ninna, samuti paistis auk kõhu all silma isegi tänaval kõndinud inimesele, kes meile sellest teada andis. Kui küsisime, millal ta viimati koera juures käis, siis väitis ta, et käib looma iga päev söötmas ja jootmas. Kõik olevat laim ja tema peamine mure oli ikkagi see, et me olime tema hoovis,“ jätkab liit postitust. „Kui teavitasime, et kindlasti teeme politseile avalduse kriminaalasja algatamise osas, siis teatas proua kuraasikalt, et teeb meie peale siis ka vastu avalduse. Me olevat raudselt peale koera veel pool hoovi minema tassinud.“

Koera nime ja vanust Elberg ütlema ei soostunud. Ka ei jõudnud vestlejad jutuga sinnamaale, et rääkida, mis koerast sai, kuna proua muretses hoopis muude asjade pärast ja lõpetas kõne ootamatult.

„Mitte ühegi looma lõpp ei peaks olema selline. See koer oli ustav pereliige, kes vääris paremat, kui tal oli. Vääris valuta elu, vääris hoolimist. Meie südamed lõhkesid taas ühe väärkoheldud ja piinatud koerakese pärast, keda meil päästa ei õnnestunudki....“ lisavad loomakaitsjad. „Vähemalt pääses ta edasistest piinadest, valust ja vaklade söögiks langemisest. Just selline oleks olnud tema lõpp, kui me poleks sekkunud.“

Politseile on avaldus saadetud, PTA teeb omalt poolt ka toimingud ning liit jääb lootma, et selle kurbade silmadega koerakese omanikud saavad vajaliku karistuse.

Koera 288-eurone raviarve jäi praegu ka liidu õlgadele.

Kes vähegi saab oma pisikese panuse anda, et see tasuda, siis palub liit seda teha järgnevalt:

Selgitus „KOLLANE KOER“

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

EE181700017004664286 (Luminor Bank)

EE087700771003771380 (LHV Pank)

EE824204278617897405 (Coop Pank)

Annetustelefonid

9000 777 (5 eurot)

9000 888 (10 eurot)

* Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.