„Lemmiklooma toitumine on tema tervise tähtsaim tegur, sellepärast peab turul pakutav toit olema nii tervislik, kasulik, tasakaalustatud ning rikastatud kvaliteetsete koostisainete ja vitamiinidega kui ka ühtaegu vastama lemmiklooma individuaalsetele toitumisharjumustele. See tähendab, et toidugraanulid peavad lemmiklooma jaoks olema mugavas mõõdus, et ta saaks sellist toitu veel suurema entusiasmi ja mõnuga süüa. Toit peab muidugi olema hea koostisega, et koer või kass saaks kõik vajalikud ained,“ ütleb ettevõttegrupile UAB KIKA GROUP kuuluva AKVATERA toidu ja maiuspalade tehase tehnoloogia- ja tootearendusjuht Robertas Sičiovas.

Oluline on valida õiges suuruses graanul

Sičiovas märgib, et kuigi toidu ostab omanik, valib graanuli siiski lemmikloom.

„Mõnikord puutuvad loomaomanikud kokku sellise probleemiga, et neljajalgne pereliige ei söö talle ostetud toitu. Seda juhtub sageli, sest lemmikloomale ei sobi või ei meeldi graanul ise – selle mõõtmed või kuju. Näiteks mõni suuremat tõugu koer suisa imeb väiksemad graanulid sisse, sest ei oska neid korralikult süüa ega närida, aga seepeale lähevad need kurku, mis seab ohtu looma tervise. Sellise harjumuse pärast võib seedimine korrast ära minna,“ täheldab ta ja lisab, et kohaselt valitud graanulisuurus võib aidata need probleemid kergesti lahendada.

„Loomulikult on ka selliseid lemmikloomi, kes naudivad väiksemaid graanuleid ning oskavad neid õigesti süüa ja närida, sellepärast on kõige tähtsam lasta loomal endal valida,“ võtab Robertas Sičiovas teema kokku.

Nature’s Protection Superior Care White Dog All Life Stages'i tootevalik

Igas suuruses ja vanuses koertele

AKVATERA tehnoloogia- ja tootearendusjuht lisab, et lemmikloomade heaolu nimel töötades, võttes arvesse nende vajadusi ja püüeldes maksimaalse mugavuse poole, on välja töötatud graanul nimega „All life stages“, mis sobib igas suuruses ja tõugu koertele. Just selline toit on lisandunud KIKA ekspertide välja töötatud sarja Nature‘s Protection Superior Care White Dogs, mis on ette nähtud valge, heleda ja laigulise karvaga koertele.

Tegu on igat tõugu lemmikloomadele ühtviisi kasuliku koostise, kuid universaalse suurusega – graanuli pikkus on 13–15 mm ja paksus 7–8 mm. On oluline mainida, et see toit sobib lemmiklooma kõikidel eluetappidel – väiksest peast, täiskasvanuna ja kõrges eas.

Graanul „All life stages“ on universaalne lahendus, mis sobib suurt tõugu koertele, kellele meeldivad peenemad graanulid (pealegi, graanuli suurus võimaldab korraga süüa rohkem toitu), ent sobib suurepäraselt ka väiksematele koertele, kes eelistavad suuremaid graanuleid ja rohkem närida,“ tutvustab Sičiovas ja lisab, et need graanulid sobivad ka kutsikatele, kes alles õpivad õigesti närima.

Nature’s Protection Superior Care White Dog All Life Stages'i toidugraanulid

Üks graanul, aga mitu kasu

Tehnoloogia- ja tootearendusjuht rõhutab, et toidu „All life stages“ üks peamisi eeliseid on see, et looma kasvades ei ole vaja tema toitu välja vahetada – pikaajalises perspektiivis aitab see nii aega kui ka raha kokku hoida. Samuti on see toit võrratu valik neile, kes peavad mitut eri suuruses ja eri tõugu koera. Universaalsuuruses graanulid lihtsustavad lemmiklooma toitmist ja aitavad tagada, et kõik saaksid piisavalt kasulikke aineid – valke, rasvu, süsivesikuid, vitamiine ja mineraale.

Robertas Sičiovas juhib tähelepanu sellele, et õigesti valitud graanulisuurus on kasulik muudelgi põhjustel: „Graanuli vorm õhutab lemmikut närima, see aga hõlbustab neelamis- ja seedimisprotsesse. Pikenenud närimisaeg parandab valkude, vitamiinide ja mineraalainete omastamist. Veel üks kasulik aspekt on hammaste seisukorra eest hoolitsemine, sest näritaval graanulil on otsekontakt hammastega, mis võib aidata hambakatuga võidelda.“

Ekspert juhib tähelepanu sellele, et Nature’s Protection Superior Care White Dogi tavapärane tootevalik jääb turule alles. Lemmikloomaomanikel on edaspidigi võimalus valida erinevate maitsetega, eri vanusegruppidele ja eri suuruses koertele ette nähtud toitu, mille mitmekesisesse valikusse on nüüd lisandunud universaalne „All life stages“.

Valge kala ja riisiga toit Nature’s Protection Superior Care White Dog Junior

Soov lahendada probleeme õhutab uuenduslikke lahendusi otsima

Sičiovas märgib, et veel üks oluline põhjus, mis paneb tootjaid uusi lahendusi otsima, on lemmikloomade seas väga tihti esinevad toiduallergiad. Arvutuste kohaselt esineb peaaegu 85% kõigist valgekarvalistest koertest pruune pisaraplekke ning lausa 80% juhtudest on selle põhjuseks vale toitumine ja söödas sisalduva aminohapete tasakaalustamatus.

„Lemmiklooma tervise kujundab koguni 80% ulatuses tasakaalustatud toitumine ning 20% ulatuses igapäevane ja veterinaarhooldus. Just sellepärast ei tasu pruune pisaraplekke märgates tormata neid karvahooldusvahenditega peitma, vaid kõigepealt tuleks välja selgitada, miks see probleem tekib,“ soovitab ekspert ja meenutab, et lemmiklooma tasakaalustatud toidupüramiid koosneb 80% ulatuses kuivtoidust, 10–12% konservtoidust, 3–5% maiuspaladest ja 1–3% lisanditest.

Allergilise reaktsiooni vältimiseks soovitavad veterinaarid valida toiduelemendid, mille koostises ei ole teraviljalist päritolu aineid, mis võivad tihtipeale allergilisi reaktsioone esile kutsuda. Tasub eelistada toiduaineid, millel on väga kõrge loomset päritolu valguallika indeks. Tänu väga harva esinevatele allergilistele reaktsioonidele on heeringas, putukavastsed, lõhe ja valge kala tunnistatud allergiaohutuks loomseks valguallikaks.

Putukate ja riisiga toit Nature’s Protection Superior Care White Dog All Life Stages

Erandiks on riis, mis on suurepärane energiaallikas. Lisaks on riis kasulik, et ära hoida seedehäireid, sellepärast on KIKA välja tulnud uudistootega, milleks on riisiga täiendatud toit Nature‘s Protection Superior Care.

„Oluline on märkida ka seda, et KIKA ekspertide välja töötatud ja toodetav toit (selle hulgas ka graanultoit „All life stages“) on rikastatud unikaalse koostisainega MicroZeoGen. Tegu on vulkaanilist päritolu klinoptiloliidiga, mis võib aidata, kui suureneb maohappe tase, ja mida saab kasutada suurepärase ennetava meetmena kõhulahtisuse puhul või oksendamise vastu, samuti toksiinide väljutamiseks kehast,“ ütleb ekspert.

„Tänapäeva elu ja probleemid, millega puutuvad kokku nii inimesed kui ka lemmikloomad, annavad tootjatele ja loojatele impulsi industriaalseks muutuseks. Tootjad pingutavad pidevalt loomade heaolu nimel, et nad oleksid tervemad ja õnnelikumad,“ väidab Robertas Sičiovas.

Peale lemmikloomade on oluline ka loodus

Tehnoloogia- ja tootearendusjuht rõõmustab, et tööstusinnovatsioonid ei too mitte ainult lemmikloomade toitumisse tervislikke lahendusi, vaid ühtaegu säästavad loodust.

Sičiovase sõnul annavad uusimad spetsialiseeritud loomatoidu tootmistehnoloogiad, Euroopa asjatundjate konsultatsioonid ja parima kvaliteediga tooraine võimaluse luua retsepte ja valmistada parima kvaliteediga tooteid, mis tagavad lemmikloomade täisväärtusliku toitumise, säästes ühtaegu loodust, ning eksportida selliseid tooteid julgelt kogu maailma.

„Meie tehases pööratakse väga suurt tähelepanu jätkusuutlikkusele – toodang valmib roheenergia jõul. Koguni kuni 40% energiast saadakse tehase kõrval olevast päikesejõujaamast, ülejäänud osa ostetakse taastuvenergia tarnijatelt, kes toodavad elektrit hüdro- ja tuuleenergiast,“ tutvustab Robertas Sičiovas jätkusuutlikke lahendusi.

Maiuspala- ja loomatoidutehase AKVATERA territoorium ja päikesepaneelid

„Kasutame tootmisprotsessis jätkusuutlikke valguallikaid. Samuti otsime pidevalt viise, kuidas vähendada tekkivate jäätmete hulka, sellepärast oleme kasutusele võtnud tootmisprotsessi alternatiivsed lahendused, mis aitavad koerte ja kasside kuivtoidu ning koerte maiuspala-toidulisandite valmistamise käigus vähem jäätmeid tekitada,“ esitleb Sičiovas säästlikkuse algatusi ja ütleb kokkuvõtteks, et keskkonna eest hoolitsemine on oluline kohustus, mis hõlmab maailma, kus elavad ka meie lemmikloomad.

Praegu moodustavad ettevõttegrupi UAB KIKA GROUP üle 120 poega KIKA jae- ning e-kaubanduskett Eestis ja Leedus, lisaks üks Põhja-Euroopa moodsamaid kuivtoidutehaseid AKVATERA, maailma nelja parima aretuskeskuse hulka kuuluv Tauro Kennel, loomade juuksur-spaa, koolituskeskus Tauro Grooming Academy ning ettevõtte üksus Ameerika Ühendriikides. Praegu ekspordib UAB KIKA GROUP kaupa rohkem kui 60 riiki üle kogu maailma.

Jaga
Kommentaarid