MTÜ Cats Help sai abipalve Koosa külast, kus 40 kassi pidanud memm oli surnud. „Meie vabatahtlik läks kohale asja vaatama. Kuigi ta oli end juba eelnevalt ette valmistanud, et vaatepilt ei pruugi olla ilus ning juba info, mis meile edastati, pani arvama, et olukord on hull, polnud ta valmis selleks, mis teda reaalselt seal ees ootas,“ tõdes MTÜ vabatahtlik Evelyn Taaler. „Surnud ja mädanevad kassid selle sita all, mille peal meie vabatahtlikud kasse püüdes trampisid.“

Memmest maha jäänud majapidamine

Üks kass oli näljast ilmselt nii hullunud, et oli proovinud ühest konservipurgist viimaseid mädanenud riismeid kätte saada ning tal oli pea purki kinni jäänud.

Eilse seisuga olid vabatahtlikud majapidamisest kätte saanud 20 kassi. „ Selle haisu, prügi ning surnud kasside seas oli väga raske orienteeruda. Kõige hullem on aga see, et memmel lähedasi polnud ning ta oli nii-öelda valla hoolealune. Sotsiaaltöötajad käisid korduvalt tema juures aga mitte midagi ei tehtud. Ilmselt kiideti heaks selline loomapidamine - „vanal memmel peab ju ometi seltsi olema“,“ ei suuda MTÜ liikmed imestusest toibuda.

Kassid surnud memme kodus

Memme kassipidamise üle oli kurtnud ka naaber; kes otsis abi Tartu varjupaigast, kuid tema palvetele ei vastatud sealtki. Nii satuvad need kiisud nüüd järjest MTÜ Cats Help hoole alla, kes hindab esmaste protseduuride kuluks umbes 8000 eurot.

„Lõuna-Eestis ei ole meil nii palju vabatahtlikke, ei ole seal ka nii palju kliinikuid, kuhu kasse panna ning võimalused on igati kehvemad, kui Tallinnas. Ka hetkel said kiisud ajutiselt paigutatud meie vabatahtliku aiamajja, et oodata transporti Tallinna. Kassipojad on juba meie vabatahtlike juures hoiukodudes,“ rääkis Taaler.

Kassikoloonia Peipsiääre vallas

Ta jätkas: „Peipsiääre vald helistas meile ning väitis, et nad ei teadnud asjast midagi. Kuidas see võimalik on, kui väidetavalt on sotsiaaltöötajad seal korduvalt käinud ning kõik memme naabrid ka kursis? Samuti väitis vald, et talt on juba korra kasse ära võetud, mis ometi oleks pidanud tähendama, et nad ju teadsid, et mingi osa lõikamata kasse jäi siiski sinna paljunema!“

Valla pakkumine oli ühe kassi eest tasuda 50 eurot, mis on kordades väiksem kui tegelik vajadus. „Varjupaiga tingimustes teebki see ilmselt ühe eutanaasiasüsti hinna välja. Loomulikult me võtame ka selle toetuse vastu, aga kasside korda tegemine maksab kahtlemata palju kordi rohkem,“ sõnas vabatahtlik.

Kassikoloonia Peipsiääre vallas

Ka Peipsiääre valla pressiesindaja Kristi Jõesaar kinnitas, et on oma võimaluste piires MTÜ-le abi pakkunud. Tema sõnul ei soovinud lahkunud naine valla poolt mingit sekkumist ega lubanud sotsiaaltöötajaid tuppagi.

„Memm keeldus valla abist oma elu korraldamisel ja ta oli endale valinud abistajaks ja hooldajaks meelepärase inimese. Ta ei lasknud valla sotsiaaltöötajaid oma tuppa sisse põhimõttel, et tema eraelu ei puutu teistesse inimestesse. Valla sotsiaaltöötajal on õnnestunud mõnel korral suhelda memmega tema maja hoovil, kuid märke loomadest nendel kordadel ei ole olnud,“ selgitas ta.

Jõesaarele teadaolevalt ei ole loomade küsimuses ka valla poole pöördutud. „Tegemist on väga kahetsusväärse juhtumiga, sest info selle kassikoloonia kohta ei jõudnud Peipsiääre vallavalitsusse varem, kui oleks saanud seda olukorda lahendada. Kahjuks ei pidanud ka memme poolt välja valitud usaldusisik vajalikuks seda vallaga jagada. Siit ka suur palve naabritele ja kogukonnale – kui märkate mõnes majapidamises hooletusse jäetud loomi, andke sellest kindlasti teada, sest ainult siis, kui on info olemas, on võimalik midagi ette võtta,“ rõhutas ta.

Kuna MTÜ Cats Help vajab lisaks enam kui viiesajale juba varasemast nende hoole all olevale kassile abi ka kriitilises seisus uustulnukate jaoks, jagame võimalusi, kuidas neid toetada:

CATS HELP MTÜ

SWED: EE742200221071322431

SEB: EE091010220291056222

LHV: EE767700771005347958

Selgitus: Koosa kassid

Link otse annetama:

900 0020 - kõne hind 5€

900 0001 - kõne hind 10€

900 0021 - kõne hind 25€