Leia kohad, kuhu lemmiklooma karvu kõige rohkem koguneb

Enim karvu koguneb kohtadesse, kus on kõrge staatiline elekter – mida väiksem on õhuvoolu kogus piirkonnas, seda rohkem jääb sinu lemmikust sinna maha ka karvu. Peamisteks kohtadeks, kuhu lemmikloomade karvad kogunevad, on diivanite, toolide ja voodite alused ning uksepakkude ja põrandalampide ümbrused. Neist piirkondadest tasub loomakarvu eemaldada tihedamini ja hoolsamalt kui mujalt, et vältida karvade lendlemist majapidamises.

Milline tolmuimeja on koristuseks hea?

Selleks, et karvadest vabanemine paremini sujuks, tuleks veenduda, et kasutatav tolmuimeja on kvaliteetne ja tugeva imemisvõimsusega. Mida suurem on tolmuimeja imemisvõimsus, seda tõhusamini kogub see kokku ka peened ja esmapilgul märkamatuks jäävad tolmuosakesed – sealhulgas loomakarvad.
„Meie juhtmevaba tolmuimeja puhul aitab erakordsele imemisvõimsusele kaasa selle võimas mootor. See on ehitatud nii, et õhul oleks masinat läbides võimalikult vähe takistusi, mis aitab tagada puhtama kodu,“ sõnas Pennar.

Kuidas kitsastesse kohtadesse pääseda?

Kuna loomakarvad kogunevad tihtipeale raskesti ligipääsevatesse kohtadesse, tuleb tolmuimejat valides veenduda, et selle ots võimaldab mugavat ligipääsu ka kitsastesse kohtadesse ning toanurkadesse. Selleks tasub eelistada 180° pööratava otsikuga tolmuimejaid, mis muudavad koristamise efektiivsemaks.

Vali puhastusvahendid vastavalt pinnale

Loomakarvad kipuvad mööda elamist ringi lendlema, jõudes seeläbi erinevatele pindadele. Küll aga ei ole nende eemaldamine niivõrd lihtne, et ühe puhastusviisiga igalt poolt kõik karvad kätte saaks.

Näiteks on põrandaliistudelt lemmiklooma karvade kogumiseks soovitatav kasutada pehmet harjaga kinnitust, mis tagab parema ligipääsu ning aitab minimeerida karvade väljapuhumist. Seevastu vaiba servade ja treppide puhul võib kasutada sama otsikut, mida põrandapindade puhastamiseks. Küll aga tasub tähelepanu pöörata tolmuimeja otsiku harjastele ning sellele, mis materjalist on need tehtud.


„Tihtipeale pakuvad tootjad ka spetsiaalselt lemmiklooma karvade puhastamiseks loodud otsikuid. Näiteks mõnel tolmuimejal on kaasas eraldi lemmikloomaotsik, mille pehme rullik ja nailonist ning kummist harjased aitavad kokku koguda ka kõige pisemad ja märkamatuks jäävad loomakarvad,“ sõnas Pennar.

Küll aga leidub pindasid, millele on parem läheneda ilma tolmuimejata. Näiteks mööblipindade – kummutite, laudade ja kappide – puhul on soovitatav puhastamiseks kasutada kergelt niisket puhastuslappi, mille abil saab karvade põrandale kukutamise asemel need tõhusalt kinni püüda. Riidest, mikrokiust või seemisnahast mööbli puhul aitab loomakarvu eemaldada kummikinnas. Tuleb lihtsalt kummikinnas kätte panna, õrnalt käega mööda mööbli pinda tõmmata ning seejärel kokku kogutud karvad minema visata. Sama efekti annab ka nailoni ja kummisegust harjastega lemmikloomaotsik.

Eelista kvaliteetse filtriga tolmuimejat

Paljude tolmuimejate puhul on kasutusele võetud lisafiltrid, mille abil kogutakse kokku väikesed tolmuosakesed ja mikrotolm. Lisafiltrid aitavad muuhulgas vähendada kokkupuudet loomaallergiaga. Näiteks kasutavad mõned tolmuimejad spetsiaalseid HEPA filtreid puhul, mis aitavad eraldada erinevas suuruses tolmuosakesi ning vähendada allergeenide hulka sisse hingatavas õhus.

Ära unusta tolmuimeja puhastamist

Mida rohkem loomakarvu tolmuimejasse koguneb, seda rohkem hakkavad need seal ka halba lõhna tekitama. Seetõttu on oluline tolmuimeja filtri, voolikute ja harjaste perioodiline puhastamine. Lisaks halva lõhna tekkele hoidumisele aitab see vähendada ka tolmuimeja ummistumist ning ülekuumenemist.


Harja oma lemmiklooma

Selleks, et vähendada lemmikloomade karvade levikut toakeskkonnas, ära unusta oma lemmikut regulaarselt harjata. See aitab katkised ja nõrgad karvad kokku koguda enne, kui need satuvad vaibale, põrandale ja mööblile – seeläbi hoiad kokku kallist aega, mis kulub kodu koristamisele.