Igal kevadel tegeleme varjupaikades nö tulekahju kustutamisega, kuid teame, et tegelikult algab muutus teavitustööst. Kasside paljunemist tuleb piirata. Kassiomanike otsene panus oleks, et kastreerimata või steriliseerimata kasse meil vabalt ringi ei liiguks.

Meie varjupaikadest uude koju minevad kassid on steriliseeritud ja kastreeritud, kui vanus seda võimaldab. 5-6 kuu vanused kassid saavad juba opereeritud, nooremad lähevad uutesse kodudesse opereerimata ning see kohustus jääb lepingujärgselt uue omaniku kanda.

Eesti loomapidamiskultuuril on veel palju arenguruumi ja seni teeme me kõik selleks, et juba tänavatele sündinud kassipojad saaksid vajaliku hoole ning ravi. Oleme loonud eriti lihtsa viisi, kuidas sa saad ilma suurema vaevata kassipoegi toetada. Meie kodulehel saad paari klikiga teha annetuse, millega tagad varjupaiga kassipoegadele kõik eluks vajaliku. Sa saad ise valida, kas soovid toetada päris pisikesi tegelasi või siis natuke suuremaid kassipoegi. Annetus jõuab otse meieni ning sina ei pea minema poodi midagi soetama. Vaata lähemalt ja anna oma panus läbi meie heategevusliku e-poe: pood.varjupaik.ee

  • Kassipojahooaeg ehk kasside paaritumisperiood kestab märtsist novembrini

  • Lõikamata emasel kassil tekib jooksuaeg iga 3 nädala tagant

  • Pesakonna keskmine suurus on 4-6 kassipoega

  • Emakass võib ühel hooajal toota kuni 18 järglast

  • Kassipoeg saavutab suguküpsuse ja võib ise pojad ilmale tuua juba 6 kuuselt


Vastab Varjupaikade MTÜ hoiukodu perenaine Kanni Käro:

Miks oled otsustanud just kassipoegadele hoiukodu pakkuda ja millised on igapäevased tegevused?

Kassipojahooajal on varjupaikades kasse nii palju ja parema stardi heaks perekassiks saamisel annab minu arvates kodustes tingimustes kasvamine. Just seetõttu olengi otsustanud kassidele hoiukodu pakkuda.

Kui pesakonnal on ema olemas, siis päris vastsündinud kasside eest hoolitseb tema. Minu hoiukodulistel õnneks on ema olemas olnud. Vastasel juhul tuleks poegi iga 2-3 tunni tagant toita ja potitada.

Kui kiisud hakkavad juba maailma avastama, siis on oluline neid sotsialiseerida. Mängime, paitame, räägime nendega. Tutvustame teistele pere lemmikloomadele. Peab hoolitsema, et kassiemal ja poegadel oleks ööpäevaringselt saadaval värske puhas vesi ning toit – nii konserv kui ka kuivtoit. Emapiima pealt kassitoidu peale üle minnes hakkavad kassipojad liivakasti kasutama, seega on palju koristamist, vähemalt kaks korda päevas.

Tervisemurede puhul tuleb ka arsti juures kontrollis käia ja ravida. Hoiukodus kosuvatel kassipoegadel on esinenud kõhulahtisust, samuti silmapõletikku. Varjupaik on alati olnud toeks ravimitega ning õigete ravivõtete õpetamisega.

Mis on hoiukodu pakkumise juures raske? Mis pakub rõõmu?

Raske on kindlasti näha, kui kassipoeg kannatab. Eelmisel talvel oli meil kassipere, kus üks kassipoeg oli kõhn kui luukere ning silmapõletikus. Tegemist oli kassivabrikust päästetud siiamilaadsega. Inimesed on julmad, piinavad loomi iseenda rahalise kasu eest.

Suurim rõõm on näha kassipoegi kasvamas, möllamas, mängimas. Koju tulles nad jooksevad meile siira rõõmuga vastu. Oluline on anda ka lastele loomade eest hoolitsemise kogemus. Naeran alati, et minu lapsed ei pea loomi koju tassima, nagu seda nende ema lapsepõlves salaja tegi. Meil on ka endal koer ja kaks kassi, kõik varjupaikadest võetud. Me armastame loomi!


Tuhat tänu Kannile ja teistele hoiukodudele. Kui ka sina tunned, et soovid hoiukoduks hakata, siis rohkem infot leiad meie kodulehelt