Esimesed signaalid saabusid ametlikult tegutsemise lõpetanud kenneli kohta talvel. Teate kohaselt olevat perenaine, kes koerte tegelik omanik ja kasvataja oli, surnud aastal 2021 ning koerad jäid mehele.

Pereisal oli aga oma elu tragöödiaga nii palju tegemist, et sattus nii alkoholi küüsi, kui vägivallateemadesse, millega seonduvalt ta eile noaga ründamise eest 48 tunniks politsei poolt kinni peeti.

Tunnistajate sõnul olla mees vägivaldne olnud ka kodus ning keegi ei tahtvat temaga eriti tegemist teha, seega ei saa ka teised teda koertega abistada.

„Mehe veendumus jätkata naise tööd koerte vallas oli tugev ka siis, kui käisime talvel seal vaatamas. Tol hetkel ei olnud meie võimuses midagi teha, kuid lootsime, et PTA hoiab kohal silma peal. Enne meie külaskäiku käiski seal vahetult ka PTA ning suuri rikkumisi ei tuvastanud,“ kirjeldab Eestimaa loomakaitse liit sotsiaalmeedias.

„Mees küll varjas paari koera olemasolu ja tema koerte toitmine oli sisuliselt tapamaja jääkidega söötmine, kuid PTA selles probleemi taas ei näinud. Ka ei näinud nad probleeme hõredates kuutides, seal hulgas kuudi laadses plekikärakas, milles üks koerake siiani raudpuuris oma elupäevi veetis. Mehe sõnul ei saavat teda teistega kokku panna, sest läheb kaklema. Samuti kaevavat ta nii alt, kui läheb ülevalt. Meile väitis ta küll tol hetkel, et koer saab jalutada, kuid vaadates tänaseks kulmineerunud sündmuste käiku, on see vähe usutav. Mees ei olnud eriti koostööaldis ning näitas oma majapidamist üsna vastumeelselt keelates igasuguse pildistamise ja filmimise.“

Trühvel tuli juba kodus narkoosi alla panna

Eile õhtul helistas omanik inimesele, kes varasemalt nende koerte eest on hoolitsenud, ning palus tal koeri sööta ja joota. Abivalmis naine avastaski, et umbes 10-aastane koerake Trühvel on pikali ning kiunub valust, kõndida eriti ei taha ning kehal on verised laigud.

Taas võeti ühendust loomakaitse liiduga ning paluti abi.

Vetmobiil startis otsemaid, pani koera kohapeal narkoosi ning viis kiiresti Tallinnasse kliinikusse. Helistati ka PTA-le, kuid nemad kohale minna ei saanud.

Trühvlit sõid vaglad

„Kohale aga tuleb minna, sest see olukord ei ole nagunii jätkusuutlik ja vaatamata sellele, et mingil perioodil mees ennast isegi ehk kontrollida suudab, ei saa olla sedavõrd ebakindel inimene koerakasvataja,“ leiab liit oma postituses ning kirjeldab ära viidud koera seisundit:

„Trühvli kehal olid suured mädanevad haavad, milles toimetasid võikad vaglad. Sisuliselt olid nad tema kehas sees ning sõid koera elusalt. Trühvel on väga kehvas seisus. Palusime teha ka kõik vereproovid ja vajalikud uuringud, kuid nende vastuseid veel pole saabunud.“

Nüüd on loomakaitsjad fakti ees, et 14 väga keerulist tõugu koera jäävad ilmselt koduta. „Tiibeti mastif pole koer, kes rõõmsalt aktsepteeriks iga järgmist inimest. Tema usalduse võitmine võtab palju aega, isegi mitmeid kuid. Võtsime ühendust ka tiibeti mastifite tõuühinguga, tiibetlaste päästeseltsiga ja palusime pead kokku panna lahenduse leidmiseks,“ on nad mures.

Trühvel ja tema sõbrad vajavad abi aga täna ja kohe.

Tapamaja jääkide peal need koerad seal kaua ei kesta ning neile tuleb saata toitu.

Trühvli enda raviarve võib kerkida suurtesse kõrgustesse, sest sellises seisu koer peab viibima kliinikus mõnda aega.

Trühvel loomakliinikus

Lisaks vajavad ka teised sealsed koerad veterinaarset läbivaatust ja kindlasti parasiiditõrjeid, sest karta on, et seda pole tehtud ammu. Arvestades, et nad on toitunud sisuliselt kontidest ja toorest lihast, siis siseparasiitide osas valitseb seedekulglas ilmselt pidu koos paelusside jt parasiitidega.

Kel vähegi on olnud kogemus tiibeti mastifi kasvatamisega ja tahab anda ühele neist võimaluse, helistage või kirjutage 51946146 või info@loomakaitse.eu.

„Teame, et sisuliselt on see kõik missioon võimatu, kuid me usume, et koertejumal on ka nende suurte karvaste valvurite poolt. Meie poolt läheb kindlasti teele ka avaldus politseile looma julma kohtlemise osas,“ lubab liit.

Põllumajandus- ja Toiduamet (PTA) sai ameti kommunikatsiooni- ja personalijuhi Hanna Turetski-Toomiku sõnul teavituse koerte olukorra kohta tänavu märtsis Eestimaa Loomakaitse Liidult. „Koheselt teostati kontroll kohapeal. Loomad olid normaalse toitumisega, suurtes aedikutes, kus olid ka kuudid. Loomadele oli tagatud liikumisvõimalus ja kriitilisi loomade heaolu rikkumisi ei tuvastatud. Loomaaomanikku nõustati ka pidamistingimustega seoses,“ kinnitab ta.

Loomapidamiskohta on külastanud ka Eestimaa Loomakaitse Liit (ELL) ning arutanud ametiga esindajatega antud pidamiskoha küsimusi.

Mai viimasel päeval märkas loomade eest hoolitseja, et üks loom on kehvas seisus ja vajab arstiabi ning palus appi ELL. Liidu esindaja teatas telefonikõnes PTA-le, et kohale kutsutud veterinaari kinnitusel on koer Trühvel väga halvas seisus ja vajab koheselt kliinikusse viimist. PTA kinnitas liidu esindajale, et selline lahendus sobib. PTA sündmuskohal ei viibinud. „Hetkel on loom ravil. ELL ja PTA jätkavad senist koostööd antud loomapidamiskoha küsimuse lahendamiseks,“ lisab kommunikatsioonijuht.

Kes vähegi saab euro või paar anda nende koerte ja eelkõige Trühvli päästmiseks, siis palutakse seda teha järgnevalt:

Selgitus „TRÜHVEL“

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

EE181700017004664286 (Luminor Bank)

EE087700771003771380 (LHV Pank)

EE824204278617897405 (Coop Pank)

Annetustelefonid

9000 777 (5.-)

9000 888 (10.-)

*Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.