Kanadas Ontarios asuva loomahaigla veterinaararstide video läks hiljuti TikTokis viraalseks, kui nimetasid mõned inimeste laual leiduvad toidud, mida koerad peaksid kindlasti vältima. Klipis, mis on TikTokis kogunud üle uskumatu 75 miljoni vaatamise, küsis üks loomahaigla töötaja igalt oma töökaaslaselt: „Mis on üks asi, mis on koertele mürgine?“

Siin on kõik, mida kolleegid videos välja tõid

Ibuprofeen

Esimene oli loomaarst Morgan, kes teatas, et tavaline valuvaigisti on koertele ohtlik. Nii ibuprofeen kui ka paratsetamool on mittesteroidsed põletikuvastased ravimid, mida kasutatakse inimestel valu ja põletiku raviks.

Koerte puhul võib ibuprofeen kergesti ületada toksilise taseme, kuna koerte organismid lagundavad ravimeid inimeste omast erinevalt. Sel võib olla kahjulik mõju koera seedetraktile, neerudele ja maksale.

Avokaadod

Järgmiseks ütles loomaarst Ange, et avokaadod on üks inimeste toit, mis on koertele mürgine. Ameerika kennelliidu andmetel sisaldavad avokaadod persiini, fungitsiidset toksiini, mis võib koertel põhjustada oksendamist ja kõhulahtisust.

Küüslauk ja sibul

Loomaarstide Paige ja Lindsay sõnul on küüslauk ja sibul kaks toiduainet, mida lemmikloomaomanikud oma koertele küll sisse sööta ei tohiks. Kuigi Ameerika kennelliit väidab, et probleemide tekitamiseks peaks küüslaugu kogus olema märkimisväärne, võivad mõned koerad olla selle mürgisuse suhtes tundlikumad kui teised.

Nii küüslauk kui ka sibul kuuluvad lauguliste perekonda, mistõttu sisaldavad tiosulfaati. Need toidud võivad kahjustada koertel punaseid vereliblesid, mis vastutavad hapniku transpordi eest kehas. Kui koer tarbib liiga palju küüslauku või sibulat, võivad sümptomiteks olla väsimus ja loidus või võib ta sibula või küüslaugu söömise tagajärjel kannatada seedetrakti probleemide käes.

Viinamarjad

Koerad ei tohiks kindlasti süüa viinamarju, ütles loomaarst Sara TikToki videos. Puuviljad, nagu viinamarjad ja rosinad, on koertele nii mürgised, et nende tarbimine võib lõppeda surmaga.

Šokolaad

Fakt, et šokolaad on koertele mürgine, on üldteada. Kuigi šokolaad on inimeste seas lemmikmaius, sisaldab see nii teobromiini kui ka kofeiini, mis võivad tõsta koera pulssi ja stimuleerida nende närvisüsteemi. Oht, et koer jääb šokolaadi söömisest haigeks, sõltub tarbitud šokolaadi tüübist ja kogusest, samuti koera kaalust.

Šokolaadimürgituse nähud ilmnevad tavaliselt 6 kuni 12 tunni jooksul pärast selle esmast allaneelamist. Sümptomitena võib esineda oksendamist, kõhulahtisust, rahutust, suurenenud urineerimist, südame pekslemist, krampe ja vanematel või südamehaigustega koertel isegi surm.

Närimiskumm (ksülitool)

Viimaks hoiatas loomaarst Fiona, et närimiskumm – või mis tahes muu ksülitooli sisaldav toode – on kutsadele kahjulik. Ksülitool on suhkruasendaja, mida seostatakse kõige sagedamini suhkruvaba nätsu ja suud värskendavate pastillidega. Seda võib leida ka mõnest hambahügieenitootest.

Ameerika Loomade Mürgistuse Ennetamise Ühing (ASPCA) hoiatab, et ksülitooli tarbinud koertel vabaneb järsult insuliin, mis võib põhjustada koera veresuhkru langust ja põhjustada hüpoglükeemiat. Uuringud on näidanud, et maksaensüümide aktiivsus võib koertel tõusta ka pärast ksülitooli söömist, mis põhjustab maksakahjustusi või -puudulikkust.

Viraalse TikToki video kommentaarides hämmastas paljusid lemmikloomaomanikke nimekiri toidudest, mis võivad olla nende koertele ohtlikud. Osad jagasid, kui šokeeritud nad olid, et nende koer oli ikka veel elus, hoolimata sellest, et nad söötsid neid mõne „mürgise“ toiduga.

„Pärast selle vaatamist olen veendunud, et mu koer on võitmatu,“ naeris üks kommenteerija.

„Kuidas kurat mu koerad veel elus on?“ küsis teine ​​inimene.

„Mu koeral peavad olema supervõimed!“ kirjutas kolmas.