Tallinna loomaaias tänavu 7. märtsil koorunud suur ja tugev habekotkatibu, kes sai nimeks Marco, vabastati juunis Šveitsi Alpides. Enne loodusesse laskmist rõngastati lind värviliste rõngastega, tema seljale kinnitati GPS-saatja ja tal pleegitati mõned suled, et ta oleks õhus kergemini äratuntav.

Marco on esimene Tallinnas koorunud habekotkas, kes vabastati Alpides. Ta on eriti oluline just seetõttu, et viib sinna 50 % uusi geene: tema isa, Tallinnas elav Ali, on pärit Kasahstani loodusest ja jõudis Eestisse Almatõst 20 aastat tagasi.

Marco ema saabus Tallinna 17 aastat tagasi Austriast Haringsee ohustatud röövlindude säilituskeskusest. Alates 2011. aastast on loomaaia habekotkapaar kinkinud maailmale 11 habekotkatibu.

Marco ema

Loodusesse laskmine ei ole ohutu. Marco viidi mägedes ettevalmistatud pessa veel enne tema lennuvõimestumist. Ühel vihmasel hommikul sattus pesa lähedusse mägikits tallega, kes andis teda uudishimulikult jõllitavale noorlinnule nii tugeva hoobi, et too paiskus paari meetri kaugusele. Viga Marco siiski ei saanud ja sirutas mõne aja pärast tiivad lennuks.

Marco vabastati koos tänavu Austrias koorunud habekotkas Obwalderaga, kes arvati olevat emaslind, kuid täpsema uuringu käigus selgus, et tegemist on samuti isaslinnuga. Kotkaspetsialistid aga eksituse pärast meelt ei heida: ümbruskonnas elab piisavalt emaseid habekotkaid, keda poisid endale paariliseks saavad valida, kui aeg kätte jõuab.

Marco vabastati koos teise habekotkaga