Saksa lambakoer Commander hammustas 2022. aasta oktoobrist 2023. aasta jaanuarini neljakuulise perioodi jooksul mitut salateenistuse agenti kokku 10 korda, näitavad dokumendid. Agendid on oma muret agressiivse koera pärast väljendanud mitmetes e-kirjades.

„Esimene leedi ei suutnud koera kontrollida ja too jätkas minu ümber tiirutamist. Usun, et on vaid aja küsimus, millal agenti/ohvitseri rünnatakse või teda hammustatakse,“ seisis ühe salateenistuse ametniku kohta saadetud meilis. Enamiku agentide ja ametnike nimed jäävad saladuseks.

Vaid loetud päevad hiljem ründas Commander ohvitseri uuesti, vigastades tema kätt ja jalga.

Järgmisel kuul jalutas president ise Commanderiga Kennedy aias, kus lasi koera rihmast lahti. Koer jooksis agendi juurde ja hammustas teda kaks korda, kord vasakust küünarvarrest ja korra pöidlast. E-kirjades öeldi, et Biden näis olevat mures.

Bidenid tõid 2021. aastal Valgesse Majja elama asudes kaasa kaks saksa lambakoera: Champi, kes suri sel aastal 13-aastaselt, ja varjupaigast adopteeritud noorema koera Majori, kelle agressiivsusega samuti probleeme on olnud. pärast paari intsidenti ja ekspertidega konsulteerimist saadeti Major ohutuse huvides Bidenite peresõprade juurde.

Kutsikana Valgesse Majja kolinud Commanderi sai president kingiks oma vennalt Jamesilt.

Salateenistus ütles oma avalduses, et võtab nende töötajate ohutust ja turvalisust „äärmiselt tõsiselt“. „Viimase mitme presidendi administratsiooni tegutsemise ajal on salateenistus üritanud leida võimalust, kuidas kõige paremini pere lemmikloomade läheduses toime tulla ja need viimased juhtumid pole erand,“ ütles pressiesindaja Anthony Guglielmi oma avalduses.

Tema sõnul käsitleti ka varasemaid pere lemmikloomi puudutanud juhtumeid kui töövigastusi. „Kuigi eriagendid ja ohvitserid ei hoolitse ega tegele pere lemmikloomadega, töötame pidevalt kõigi asjakohaste üksustega, et minimeerida kahjulikke mõjusid lemmikloomadega keskkonnas,“ ütles ta.

Bidenid töötavad enda sõnul välja viise, kuidas seda olukorda kõigi jaoks paremaks muuta, ütles presidendiproua Jill Bideni kommunikatsioonidirektor Elizabeth Alexande. „Nad on teinud koostöös salateenistuse ja teiste töötajatega täiendusi jalutusprotokollide ja väljaõppe osas, samuti eraldi Commanderi jaoks määratud alade rajamiseks,“ ütles Alexander. Kommunikatsioonidirektor märkis, et Valge Maja hoone võib sageli olla pere lemmikloomade jaoks stressirohke keskkond.

Floridas tegutsev koerte käitumise ekspert Bob Brandau ütles, et loomad on oma keskkonna suhtes väga tundlikud. „Ainuüksi selles rajatises viibimine iseenesest on stressor, mis tuleneb aktiivselt sisse ja välja liikuvate inimeste arvust, turvaprotokollide ettekirjutustest ja kõigist hoone piirkondadest, mis on mingil põhjusel piiratud,“ ütles Brandau intervjuus NPR-ile.

Ta pidas ebatõenäoliseks, et Commanderi kasvatamisel saaks midagi enamat ära teha, kinnitades siiski, et koer peaks olema rihma otsas ja suukorvistatud. „Küsimus pole selles, kas see koer uuesti hammustab, vaid see, keda ta järgmisena hammustab ja kui tõsiseks need vigastused kujunevad,“ lisas ta.

Allikas: npr.org