„Seda ohtu, et Eestis kodutud kassid otsa saaksid, ei tundu küll olevat.- Meil on üks abivajadus järgmise otsa: Üle jäänud kodukassid, emad poegadega, kolooniad, raskustesse sattunud või lahkunud vanainimeste kassid, autoavariid ja vigastatud kassid tänavatel,“ loetleb MTÜ. „Enamik abipalveid ongi stiilis „tulge!“, „tehke!“, „võtke!“, „makske!“. Ja KOHE!“

Paraku koosnevad MTÜd Eestis peamiselt vabatahtlikest. Need inimesed peavad regulaarselt käima kassitoas loomi söötmas, sotsialiseerimas, ravimeid andmas ja koristamas. Neil ei ole võimalik võtta vaba päeva, sest nende vastutusel on suur hulk elusid.

Sellele lisaks on kõigil aktiivsetel vabatahtlikel ka oma kodudes hoiul hulk haigeid, pidevat tähelepanu ja ravi või inimesega harjutamist ja sotsialiseerimist vajavaid kasse. Reeglina mitu kassi korraga. Selle kõige kõrvalt on nendel inimestel oma palgatöö, pere ja suvi, kus tahaks ka jõuda randa ja reisile.

MTÜ palub häid inimesi anda oma panus, et omanikuta kassid ei jääks tänavale ega hukkuks seal hiljemalt talvel:

„Enne, kui sa meile helistad või kirjutad:

1) Mõtle palun läbi, kas sul õnnestuks kuidagi leida rahalisi vahendeid, et kassiga seotud kulusid veidigi kompenseerida.

Näiteks tee annetuste kogumine sõprade või kolleegide abiga, pöördu oma koduvalla poole, korralda heategevusoksjon või veebipõhine annetuskampaania, kutsu inimesi üles helistama annetustelefonidele, pane kiisude hüvanguks müüki oma oma üleliigsed riided, raamatud või lase hoopis kokakunst käiku.

Ühe kassi tervisekontroll, steriliseerimine, vaktsineerimine ja halvemal juhul ka ravi maksab mõnest sajast kuni tuhandete eurodeni. Kui sa saad siin natukenegi aidata, on see juba suur asi.

2) Mõtle läbi, kas sul endal õnnestub kiisule kodu pakkuda või uus kodu leida.

Arusaadavalt on esimene mõte, et sa ei saa. Sul on lapsed, koduloomad, palju tööd, maakodu… Kui sa saaksid võtta veel mõne kassi, siis sa oleks seda ju juba teinud!
Aga anna sellele mõttele veel üks võimalus.

Leitud loomake vajab vähe - turvalist, rahulikku, piiratud keskkonda. (Nt meie hoiukodudes on uued asunikud sageli mõnda aega vannitoa või wc elanikud). See ei pea olema lõplik otsus, vahel võib päästvaks õlekõrreks olla ka ajutine koht, kus loomakse saab oma uut võimalust oodata. Ehk õnnestub sul leida keegi oma naabrite, sõprade, sugulaste, kolleegide või sotsiaalmeedia konto kaudu?“

Millist abi on sul oodata MTÜlt?

Meil on hea koostöö veterinaaridega, nii et saame teenuseid soodustingimustel ja ka makseid on võimalik ajatada. Lisaks suudame korraldada koha kliinikus ülikiiresti, mis kliinikute koormust arvestades võib sulle eraisikuna olla keeruline ülesanne.

Oleme aastate jooksul tegelenud sadade erinevate kassidega, nii et oskame sind igakülgselt nõustada kõigis võimalikes ja võimatutes olukordades. Saame kassitoast laenutada inventari, mida vajad kassi ajutiseks sisse seadmiseks (liivakastid, sööginõud, kassipesad ja kraapimispuud, transpordipuur ja vajadusel ka erivarustust nagu lõksud ja suured puurid). Vajadusel saab meilt esmase abi ka kassiliiva ja toiduga.

Kahjuks kuuleme siiski sageli lauset „Kui te ei päästa ja ei võta kassi ära, siis kass jääbki õue ja sureb.'', mis mõjub kohati lausa manipulatsioonina.

Jah, nii kahjuks ongi. Osad kassid kindlasti hukkuvad, aga midagi pole teha. MTÜdel lihtsalt ei ole suutlikkust kõiki Eesti kasse ära päästa, kuigi me igapäevaselt:

-oleme loovad, leidlikud ja optimistlikud otsides rahastusallikaid kasside ülalpidamise ja kliinikuarvete tasumiseks, kui annetusi ei laeku.

-filmime, pildistame, kirjutame, tõlgime ja postitame - ühesõnaga turundame oma hoiukodude „koduvalmis“ kiisusid, et vabastada kohti uutele hädalistele.

-hoiame nägusa ja tegusana oma sotsiaalmeedia kanaleid, et hoida ja kasvatada kontaktide võrgustikku mis teeb meie tegevuse üldse võimalikuks.

-suhtleme inimestega, et leida uusi hoiukodusid, kes oleks valmis võtma vastu kasse kliinikutest.

-korraldame transporti üle terve Eesti, et kassid jõuaksid heatahtlike inimeste abil sinna kuhu vaja siis kui vaja.

-haldame MTÜ arvepidamist, sh kodudesse loovutavate kasside lepingud, vaktsiinid, kiibid jmt andmete haldus lisaks arvetele. (Iga kuu leiab uue kodu ca 100 kassi!)

--suhtleme kliinikutega telefoni ja meili teel kõigi juhtumite haldamiseks.

-oleme kõigis meie suhtluskanalites olemas hoiukodude jaoks, et reageerida kiiresti ja adekvaatselt kõigile küsimustele.-lahendame vabatahtlike muresid alates kütusekulude hüvitamisest kuni rahustite manustamisele (kassidele muidugi!)

-hoiame kontakti peredega, kes meie kaudu omale kassi on saanud.

-oleme ema eest, kui hüljatud kassipojad on liiga väikesed et iseseisvalt toime tulla ja vajavad iga paari tunni tagant toitmist.

-ei lase rutiinil ennast murda ja kasime krapsakalt kassituba, silitame, sügame, söödame ja kui vaja siis teeme ka „kassiburrito“ et toimetada kõik vajalikud protseduurid.“

MTÜ Cats Help hoole all on praegu 59 kassitoa kassi ja 559 kassi hoiukodudes üle terve Eesti.

Seega enne kui küsid, kuidas MTÜ saab sind aidata, küsid ehk hoopis, kuidas sina meid aidata saad?