Ehkki lemmikloomad toovad inimeste ellu palju rõõmu ja väärtust, võivad nad peremehe hooletuse või teadmatuse tõttu põhjustada eredalt meeles püsivaid õnnetuid olukordi. Alates 2022. aasta algusest on ERGO kindlustuses registreeritud 49 õnnetusjuhtumit, mille on põhjustanud kas kass või koer. Osa neist juhtumitest on tingitud loomaga rattaga sõitma minekust.

Veospordi harrastaja Annaliisa Raidjõe hinnangul on jalgrattaga sõites koera kaasa võtmisel suurimaks ohuks see, kui loom kinnitatakse ratta külge ilma spetsiaalse adapterita. „Säärasel juhul võib rihm jalgratta kodaratesse takerduda, mis põhjustab ohtliku olukorra nii koerale kui ka peremehele.“

Adapter ja spetsiaalne veoliin summutavad koera äkktõmbed ja ootamatud suunamuutused ning on oluliseks abivahendiks koera ratta kõrval jooksutamiseks. Kui soovitakse koeral ratast vedada lasta, on koerale vajalikud ka spetsiaalsed veorakmed.

Maastikurada on looma käppadele pehmem ja vähem põrutavam kui asfalttee, mistõttu tuleks liiklemiseks valida võimalikult looduslikum pinnas. Samuti peaks suvel koeraga rattaga sõitmiseks eelistama varaseid hommikutunde või õhtuhämarust ning vältima palavaid keskpäevi.

Et koera südamele mitte liialt koormust anda, peab lemmikloom olema jooksmiseks ka piisavalt heas füüsilises vormis. Rattaga sõidetud teekond möödub jalutamisega võrreldes kiiresti ning seetõttu on distantsid pahatihti pikemad. Koerale on aga ratta kõrval jooksmine arvestatav treening, mistõttu tuleks sobivas vanuses alustada väiksematest vahemaadest ning järk-järgult distantse ja kiirust suurendada.

Ebakorrektselt ratta külge kinnitatud loomaga rattaga sõitma minek võib põhjustada pikaajaliste tagajärgedega õnnetusjuhtumeid. ERGO kindlustuse kahjukäsitlusvaldkonna juht Caterina Lepvalts rääkis, kuidas eelmisel suvel läks üks 30-aastane naine rattaga sõitma ning sidus oma paariaastase labradori rihmaga rattaraami külge. Alguses sujus kõik hästi, kuid väiksemale tänavale jõudes nägi koer kassi, kellele järele joosta. „Selle tagajärjel rattur kukkus ning murdis jalaluu. Koer vigastada ei saanud ning ratas sai kriimustusi, aga naine taastus jalaluumurrust pea pool aastat,“ meenutas Lepvalts õnnetusjuhtumit, mille kahju ulatus 6000 euroni.

Kõige turvalisem on koeraga rattaga sõita eraldatumal maastikurajal, õpetades eelnevalt loomale selgeks ka vajalikud käsklused. „Rattaga sõites ei ole võimalik koera rihmast juhtida, mistõttu on oluline lisaks koera füüsise treenimisele ka spetsiaalsed häälkäsklused koerale selgeks teha,“ märkis spetsiaalseid veotrenne läbiviiv Raidjõe.

Juhul, kui omanik aga koera käitumises kindel pole, on turvalisem minemata jätta ning lemmikloomaga muul viisil aktiivselt aega veeta.