Tallinna abilinnapea Vladimir Sveti sõnul täidab loomaed olulist rolli laste ja noorte hoiakute ning keskkonnateadlikkuse kujundamisel. „Looduskaitse, elurikkus, kliimamuutused ja kestlikkus – need teemad on tänapäeva maailmas üha tähtsamad. Loomaaed aitab seda vahetult kogeda ja mõista ning panna aluse armastusele ja austusele looduse vastu,“ ütles Svet. „Eelmisel talvehooajal viisime läbi pilootprojekti, mille käigus pakkusime lastele ja noortele võimalust külastada kord kuus loomaaeda tasuta. Projekt õigustas ennast igati ja plaanime sellega jätkata ka tuleval talvel. Ka loomaaia sünnipäeval pääsevad kuni 19-aastased külastajad loomaaeda tasuta, et kõigil oleks võimalik loodushariduspäevast osa saada.“

Päev algab juba kell 9 hommikul „Loomaaia mänguga“ ning kuni kella 20ni õhtul saab mängides koguda teadmisi ja võita auhindu. Juhised antakse kassas.

Kell 10–13 ja 17–19 räägitakse troopikajutte Kagu-Aasia vihmametsa majas. Avastatakse vihmametsa saladusi: kuhu loomad ja linnud ennast peita armastavad ning millised taimed hetkel õitsevad ja millised viljuvad.

Kell 10–14 on Lääneväravas kohal Päästeamet koos päästeauto ja meeskonnaga, kes tutvustab ohutut käitumist tule- ja veeõnnetuste ning teiste hädaolukordade puhul. Laste loomaaias tegutseb samal ajal infopunkt „Kelle võtan lemmikloomaks?“, kus saab selgeks, milline lemmikloom sobiks pere võimaluste, soovide ja elustiiliga.

Kell 11–15 on Lääneväravas avatud Loodusesõbra avastustelk, kus tutvustatakse looduskooli huviringide tegevusi: uuritakse, kuidas näeb välja maailm binokulaari all ning tehakse tutvust loomade, lindude ja putukatega. Loomade aedikute juures räägitakse vahvaid lugusid loomaaia asukatest ja nende keskkonna rikastamisest loomaaias – lähemalt tutvutakse jääkaru, manuli, kakkude, elevantide ja piisonitega.

Illu kohviku juures selgitab Maksu- ja Tolliamet lõbusa kohvrimängu abil reisimisel ja postipakkide saatmisel kehtivaid piiranguid. Räägitakse ka ohustatud taime- ja loomaliikidest ning võltskaubast. Tolliinspektorid tutvustavad oma tööd piiripunktides ja kohal on tolliauto.

Kell 12–15 aetakse loomaaia mesilas mesilasejuttu. Tallinna Mesinike Selts kutsub huvilisi tutvuma mesilasperede igapäevaeluga ning mesiniku ameti väljakutsetega. Näha saab mesindusinventari ja küsida head nõu.

Hundi klassis saab kell 13, 14 ja 15 kuulata seenejutte, õppida seeni tundma ja eristama söödavaid seeni mürgistest. Keskkonnahariduskeskuse fuajees on väljas ka seenenäitus.

Kell 14 ja 15 annab Energia avastuskeskuse teadusteater Vihmametsa restoranis etenduse „Lihtsalt teadusest!“, kus legendaarse leiutaja Aare Baumeri tehtud katsed pakuvad avastamisrõõmu nii väikestele kui ka suurtele.

Kell 16 avatakse keskkonnahariduskeskuse fuajees loomaaia fotovõistluse ZoFo 2023 näitus ja autasustatakse võitjaid. Fotovõistluse kokkuvõtted teeb žürii liige Urmas Tartes.

Keskkonnahariduskeskuses on väljas veel Tartu ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia näitus „Tolmeldamise võlu ja valu“. Loomaaia rohealadel aga pakub rohkesti avastamisrõõmu välinäitus „Eesti taimed loomaaias“.

Loomaaed on avatud iga päev, kell 9–20. Siseekspositsioonid on avatud teisipäevast pühapäevani kell 10–19, Kagu-Aasia troopiline vihmamets 10–19, sissepääs hiljemalt 18.30.