Rootsi Hurtade Liit korraldab juba aastaid Skoklosteri-nimelist koertenäitust, kuhu Kristiina oli pikalt mõelnud minna. Juuli lõpus pakkiski ta autosse oma kolm Ibiza podenco tõugu koera, võttis kaasa 6-aastase poja Karli ning sõitis Paldiski sadamasse Rootsi suunduva DFDS laeva peale.

Õhtul Kapellskäri jõudnud laevalt viis tee edasi Västeråsse, Rootsi linna, kus asub ka kohalik lennuakadeemia. Ülikoolilinnak oli suvepuhkusele läinud õpilastest tühi ning seltskond sai endale ühe majakese ja parkimiskoha kohe ööbimiskoha lähedal parklas.

Hommikul läks Kristiina varakult välja, et koeri jalutada ning võtta autost koerte näitusekott ja muu vajalik. Parkimiskoha juures oli väga palju klaasikilde ning kohe ei saanud ta arugi, et need pärinevad tema autost. Lähemal vaatamisel selgus, et kaks akent oli sisse löödud, sees kõik segamini pööratud ja kindalaegas lahti rebitud.

„Õnneks ei saanud vargad eriti suurt noosi. Nad võtsid kaasa vaid koerte näitusekoti, kus olid sees koerte ja meie šampoonid, koerte maiused. Samuti minu ja lapse joped ning umbes 70 euro väärtuses Rootsi kroone. Kõige hirmsam oli aga see, et kaasa võeti ka meie passid ja lemmikute veterinaarpassid. Tekkis suur mure koerte pärast: kuidas saame nad ilma dokumentideta koju tagasi,“ meenutab Kristiina.

Rootsis näitusel käinud ibiza podenco

Huvitaval kombel jätsid vargad palju asju autosse. „Alles olid koerte puurid, auto tehniline pass, minu juhiluba ja ID-kaart, uued valged tossud, euromündid. Isegi rahaliselt ehk kõige väärtuslikum asi ehk minu elektriline hambahari jäi alles!“ muigab ta.

Laevafirma tuli appi

Kiiresti helistas Kristiina kohalikku politseisse, saatkonda ja laevafirmale. „Kõige suurem mure oligi koerte pärast. Kuna loomade salakaubandus on kahjuks endiselt aktuaalne teema, siis ilma lemmikloomade reisidokumendita, EL veterinaarpassita reisivad loomad on risk kasvõi näiteks haiguste leviku tõttu. Ilma dokumentideta loom klassifitseerub salakaubanduse alla. See tähendab, et ilma nõutud dokumentideta, sealhulgas omanikutõendita ja vaktsiinideta võib toll lemmiku kas konfiskeerida, piirilt tagasi saata või halvemal juhul eutaneerida,“ räägib ta.

Politseisse tegi Kristiina telefonis avalduse, kuid nad andsid mõista, et kohapeale ei tulda. Kõige kiirem ja asjakohasem abi tuli hoopis laevafirmalt DFDS. „Võtsin ühendust Eesti kontoriga, rääkisin neile juhtunust ning sealt vastati, et neil on meie andmed olemas ja lubasid informeerida check in’i minu olukorrast. Tõesti läkski kõik sujuvalt ja oli näha, et laeva meeskond oli juhtunuga kursis ja ma ei pidanud oma koerte pärast muretsema,“ jagab Kristiina.

Võidukas käik

Koertenäitus kujunes aga väga edukaks. „See mõjus omamoodi plaastrina pärast esimese hommiku katsumusi!“ räägib ta.

Skokloster on üks suuremaid Skandinaavia erinäituseid, mis on mõeldud vaid hurtadele ning osale FCI viiendast rühmast pärit koertele. Kohtunikeks kutsutakse ainult neid, kes varem hurtasid kasvatanud või hinnanud. Üritus toimus 10-minutilise autosõidu kaugusel ööbimiskohast.

Rootsis näitusel käinud ibiza podencod

„Mul on oma koertega vedanud – nad on väga kenad ja on olnud ka võidukad. Skandinaavias toimuvatel võistlustel on seni läinud üllatavalt hästi ning võidame peaaegu alati,“ ütleb Kristiina.

Inimesed näitusel olid juba juhtunuga kursis ja väga abivalmid. „Mulle toodi prügikotid ja teip autoakende jaoks, akupank, vajalikud näituseasjad, joped, koerte maiused. Meid võeti enda telki. Inimesed võtsid tõesti toredalt vastu, ma ei pidanud ise midagi küsima,“ meenutab ta.

Kaasas olnud kolmest koerast – ema Mango, isane koer Fuji ning tema õde Sigma – said kõik auhindu. „Näitus toimus kolm päeva ning meie koerad võitsid igal päeval. Fuji tunnistati parimaks isaste hulgas igal näitusepäeval ning kahel näitusel said vaheldumisi esikohad Mango ja Sigma. Iga päev oli erinev kohtunik. See on tõesti suurepärane, et saime iga kohtuniku poolt esikoha vääriliseks tunnistatud,“ on Kristiina rõõmus.

Prügikotid akendel

Ülejäänud Rootsi reis kulges ilma vahejuhtumiteta. „Sõitsime ringi, prügikotid akendele teibituna. Poes käisime kiiresti, sest kolme koera ja lapsega reisides on ikka auto asju täis ning fotograafina ei julgenud oma tehnikat autosse valveta jätta. Enamasti oli laps koos koertega autovalves, kuni toidupoe välkkülastusi tegin,“ räägib Kristiina.

„Õnneks oli tagasisõit mõnus ja mugav. Koertenäitustel käijad teavad, et loomadega reisijatele mõeldud laevakajutid on enamasti väikesed, koerad ei saa seal vabalt liikuda ja kipuvad kangeks jääma. Me saime aga laeva infolauas muuta oma broneeringut ja ühena esimestest järgi proovida DFDSi lemmikloomasõbralikuks muudetud Commodore lukskajuti, kus oli meie ja kolme koera jaoks täitsa lahedalt ruumi. Lisaks oli otse ligipääs laevatekile, kus saime loomadega jalutada. Tõeliselt mugav ja loomasõbralik!“ räägib Kristiina.

Rootsis näitusel käinud ibiza podencod

DFDS turundusspetsialisti Kristiina Laaniste sõnul on lemmikloomadega reisijatele sobivad Commodore lukskajutid uus täiendus nende Paldiski-Kapellskäri liinil sõitval reisilaeval. „Need kajutid asuvad kohe teki kõrval, kus saab mugavalt ka loomadega jalutamas käia. Aga kuna võimalus on veel väga uus, siis ei ole need kajutid jõudnud veel broneerimissüsteemidesse ning veebis ega telefoni teel neid veel broneerida ei saa. Hetkel on ainus võimaus muuta oma tavapärast broneeringut laevale saabudes,“ kommenteeris Laaniste.

Kuidas kaitsta oma vara välisriigis viibides?

Laevafirma DFDS esindaja Kristiina Laaniste soovitab välisriigis reisides võtta autost kaasa kõik väärtuslikud esemed ja ka dokumendid. „Autost tasub kõik väärtuslikud ja olulised asjad kaasa võtta. Kui midagi autosse jääb, siis tasub see kindlasti silma alt ära panna, et ei oleks aknast nähtav. Samuti on kasulik auto lukustada. Nagu antud olukord näitas, siis välisriigis viibides ei aita alati ka need soovitused, kuid õnneks on sellised juhtumid ikkagi väga harvad erandid. Hullema vältimiseks tasub asjad autost üldse kaasa võtta,“ rääkis Laaniste.