Põrutuse tunnuseks võivad olla:

-tasakaaluhäired

-ebatavalises asendis pea

-laialiaetud tiivad, millega lind üritab tasakaalu hoida

-haaramisvõimetud jalad

-koordineerimata lend

-puhevil suled

Kui leiad sellise linnu, siis palun tõsta ta rohkete õhuaukudega karpi, selleks sobib kõige tavalisem pappkarp või kingakarp. Karbi põhi kata nt majapidamispaberi või kangaga, sest paljas papp võib linnule libe olla. Ära kasuta hargnevat riiet, sest niidijupid võivalt kergelt ümber linnu jalgade takerduda. Proovi kangast või paberist keerata toetav pesa. Karbile kindlasti kaas peale!

Võimalusel tõsta lind koos karbiga siseruumi. Oluline on maksimaalne rahu ja vaikus, et lind saaks energiat kokku hoides taastuda.

Pane linnu juurde soojaallikas. Selleks sobib kraanitulise veega täidetud pudel, millele keera paber või kangas ümber ja aseta linnu kõrvale.

Võta Eesti metsloomaühinguga ühendust, siis saavad nad anda edasised juhised ja vajadusel linnule hoiukodu otsida.

Tuletame meelde, et ühelegi linnule ei tohi anda vett avatud nokka - sedasi võib vesi väga kergelt sattuda otse kopsu. Põrutuse saanud linnu esmavajadus on rahu ja vaikus, mitte vesi!

Vältimaks lindude akendesse lendamist:

-Tõmba akna ette kardin.

-Kleebi akendele märgistused (võimalikult tihedalt). Neid saab ise kodustest materjalidest teha: värvilised (pakke)paberid ja kinkekotid, kuldne papp, mis osade toiduainete pakendis on.

-Mida värvilisem ja valguses helkivam, seda paremini linnud näevad.

-Kustuta pimedal ajal ebavajalikud tuled (tehisvalgus ajab linnud segadusse, paljud linnud rändavad ka öösel, seega on tehisvalgus akna taga neile eriti ohtlik)