Pesaleidja on juba aastaid “kassiliivana“ kasutanud pelleteid. Neidsamu pelleteid, mida paljudes kodudes kasutatakse küttematerjalina, aga ühtlasi ka neidsamu pelleteid, mida müüakse loomapoodides pakendatuna väikestesse kottidesse. Nende täpselt samasuguste pelletite hind on seejuures kordades kõrgem kui valdavalt küttematerjaliks müüdavate pelletite hind.

Pesaleidja kasside liivakastides kasutatakse pelleteid nii varjupaigas kohapeal kui ka vabatahtlike hoiukodudes. Sellel on väga palju erinevaid põhjuseid.

“Meie vabatahtlikud, kes kassidele hoiukodu pakuvad, eelistavad samuti liivakastis kasutada just pelleteid, sest tegemist on nii kasside kui ka nende hooldajate jaoks kõige loodussõbralikuma ja seega tervislikuma variandiga. Puidust graanul on 100 protsenti naturaalne lisaaineteta puhas puit, mis ei tekita allergiat ja on seega sobilik ka kassidele, keda see probleem kimbutab,“ räägib Pesaleidja vabatahtlik ja juhatuse liige Katrin Paala-Vainola. „Boonusena täidavad pelletid esimestel tundidel pärast liivakastide puhastamist ruumi meeldiva puidulõhnaga,“ lisab Katrin Paala-Vainola.

Pesaleidja kassitoa kiisud

Iga kristall-liiva kasutav kassiomanik teab, et kassid kipuvad seda käppadega kastist välja tassima ja nii võivad neid nosida pere teised lemmikud, näiteks koerad. Lisaks tekitab nii kristall-liiv kui ka paakuv liiv õhku peenikest tolmu, mis omakorda võib selle sees tuuseldavale kassile põhjustada erinevaid haiguseid.

Paakuv kassiliiv võib loomale ohtlik olla ka seetõttu, et loom võib seda alla neelata ja see võib moodustada tema soolestikus tombu. Eriti ohtlik on see pisikeste kassipoegade puhul, sest nende käpad on tihti piima- ja konserviseguga koos ning paakuv liiv jääb nende kleepuvate käppade külge veel eriti kinni.

“Varjupaigas peame me arvestame sellega, et kasside liivakastides oleks võimalikult naturaalne materjal, sest meie hoolealustel on tihti tervisemuresid ja me ei saa lisariske võtta. Me ei jõua ka alati jälgida, et mitte ükski meie kassidest kunagi liivakastimaterjali suhu ei pista ja seeläbi terviseprobleeme endale ei põhjusta,“ räägib Paala-Vainola.

Pelleteid kasutatakse aga ka Pesaleidja hoiukodudes suurima hea meelega. “Lisaks juba mainitud terviseaspektidele ei ole meil varjupaigas vähem tähtsam see asjaolu, et me vahetame kasside liiva iga päev ja see kogus kasutatud liiva, mille me peame prügikonteinerisse viima, on üsna suur. Peamiselt naisterahvastena oleks meil päris keeruline sellises koguses mõnd raskemat liiva pidevalt vahetada ja õue tassida. Hoiukodudes raske kandamiga probleemi ei ole, kuid lisaks kergusele hindavad kassipidajad pelletite puhul ka seda, et see ei kleepu liivakasti külge ja liivakasti puhastamine käib kiiresti ja lihtsalt,“ kiidab Paala-Vainola.

Pesaleidja kassitoa kiisud

Graanul Invest on Pesaleidjale pelleteid annetanud varjupaiga asutamisest alates ehk 2012. aastast. “Ettevõttena läheb meile väga korda loomade varjupaikade tegevus. Pelletite annetamisega loodame anda oma väikese panuse sellesse, et ükski koduloom ei peaks kannatama tänavaelu. Ja loomulikult on meil vaid hea meel selle üle, kui meie kodumaist naturaalset toodet, mida valdavalt kasutatakse kodude kütmiseks, saab rakendada ka lemmikloomade eest hoolitsemisel, säästes seejuures nii nende endi kui nende eest hoolitseva kahejalgse tervist,“ ütleb Graanul Investi müügijuht Maida Insler.