Esimeste külmakraadide saabumine ja kesiseks muutunud toidulaud annab nahkhiirtele signaali, et aeg on leida endale sobiv paik talvitumiseks.

Talveune jaoks vajavad nahkhiired tingimusi, kus temperatuur ei lange alla nulli ning on piisavalt õhuniiskust. Selliseid tingimusi leiab kõige sagedamini keldritest ja koobastes. Neil päevil võib aga nahkhiiri märgata ka veidi tavatutes paikades, mis ei tundu talveuneks kuidagi sobivat.

Ka riigiinfo telefonile 1247 on laekunud mõned sellised teated. Enamasti ei ole muretsemiseks põhjust, sest talvitumispaiga otsinguil tuleb vahepeal ka puhata ja seetõttu võibki leida nahkhiiri tukkumas ebatavalistes kohtades.

Näiteks sai keskkonnaamet hiljuti teate Pärnust, kus nahkhiir oli end sisse seadnud ühe kortermaja välisukse kohal. Silmnähtavad vigastused nahkhiirel puudusid ning ta oli piisavalt kõrgel, et keegi teda ei ohustaks, mistõttu ei olnud vaja tema unelemise valikutesse sekkuda. Samal arvamusel oli ka nahkhiire ekspert. Mõnikord polegi rohkem vaja, kui lasta loodusel loomulikult toimida ja metsloomadel ise otsustada, milline koht on neile puhkamiseks sobiv.

Küll aga juhtudel, kus nahkhiir on jäänud puhkama väga käidavasse kohta, kus möödakäijad või nende lemmikloomad võivad nahkhiirele kogemata viga teha, võib inimene ise looma liigutada mõnda varjulisemasse paika, leiukoha vahetus läheduses.

Siinkohal ära unusta, et tegemist on ikkagi metsloomaga, kes võib vajadusel enda kaitseks kasutada hambaid. Ega nahkhiir tea, et inimene talle appi tuli ja seetõttu on paksude töökinnaste kasutamine nahkhiire liigutamisel väga oluline!