„Novembriga algas taas ootusärev periood, mil ootame jääkaru Friidalt poegi!“ tunnistas loomaaia kommunikatsioonispetsialist Agnes Janson. Ta lisas, et üldiselt poegivad jääkarud detsembris või jaanuaris, kuid Friidalt võib järelkasvu oodata juba sel kuul.

Friida tervis on tema sõnul väga hea. „Oleme loomaaia poolt sulgenud ka teed Polaariumi juures autodele, et vähendada neist tekkivat müra, mis omakorda võiks segada emakaru. Hetkel me muud enam teha ei saagi, kui oodata ja pidevalt Friidat jälgida,“ lausus kommunikatsioonispetsialist.

Möödunud talvel tõi Friida ilmale kolm poega, kes kahjuks kõik surid. Eesti maaülikoolis tehtud lahangu ja kliiniliste uuringute tulemusel peeti jääkarupoegade surma põhjustajateks raskest sünnitusest tulenevat ajukelmepõletikku ja veremürgitust. Veterinaari hinnangul venis poegimisprotsess liiga pikale. Emakaru organismis uuringud hälbeid ei tuvastanud.

Ka aasta varem sündis Friidale ja Raspile järeltulija, kuid temagi suri mõned päevad pärast sündimist. Lahangul tuvastati poja surma põhjuseks sünnitrauma, mis oli tingitud tema nabaväädi või maksa rebenemisest tekkinud verejooksust kõhukoopasse.

Friida on poegimiseks jaoks küll üsna soliidses vanuses, kuid kõik talle tehtud uuringud annavad lootust, et tal on võimalik terveid järeltulijaid saada.