Nagu inimestelgi, tähendab ülekaal ka koertel tõsiseid terviseriske, mistõttu on oma lemmiku normaalkaalus hoidmine eelduseks võimalikult probleemide vabale ja tervelt elatud elule. Ülekaalus koertel avalduvad terviseprobleemid langevad mingis osas kokku inimeste omadega, aga on ka vaid koertele omaseid hädasid.

Ülekaalus koerad:

– elavad vähem aktiivset ja lühemat elu

– taluvad halvemini kuumust ja niiskust

– ravimidoose määratakse kaalu järgi, seega mida raskem on koer, seda suuremat ravimidoosi ta vajab–

on altimad liigese- ja liikumisprobleemidele

– on sagedamini hädas nahaprobleemidega

– madalam vastupanuvõime infektsioonidele– suurem risk anesteesiaga protseduuride ajal

– ei tunne huvi liikumise ja mängu vastu

– on sageli kõrge vererõhuga– võivad kergemini haigestuda diabeeti

See nimekiri võiks panna kriitiliselt oma koera takseerima – kas ta mahub normaalkaalu kriteeriumitesse või mitte.“Liigne kehakaal on paljude koerte jaoks tõsine probleem,“ rõhutab Janne Orro.

Kõik algab kutsikaeas

Kaalutõus algab hiilivalt ja enne, kui koeraomanik aru saab, võib kutsikas või koer olla juba üsna trullakas.

Eriti lihtne on see juhtuma kutsikaeas, mis on eriti kriitiline, sest selles eas laotakse koera harjumuste vundamenti.

Kutsika üle toitmisel on Janne Orro sõnul mitmeid põhjusi. Üks neist on kartus, et äkki kutsikas ei saa piisavalt süüa. Kutsikad on teatud eas tihti aplad, ei oska ise piiri pidada ja võtavad rõõmuga vastu kõik, mida pakutakse. Piiri peab seadma omanik.

„Eriti tõsine on probleem suurt tõugu kutsikatega. Kui sellisele kutsikale anda süüa isu järgi, on lisaks liigsele kehakaalule tulemuseks luude ja liigeste vale areng ja sellest tingitud haigused. Kutsikal on halb ja valus liikuda, füüsiline koormus väheneb veelgi, mis suurendab omakorda ülekaalu riski,“ selgitab Janne Orro.

Väikest tõugu kutsikaid kiputakse üle söötma teisel põhjusel. Väike koer vajab koguseliselt nii vähe toitu, et omanikule võib tunduda, et kutsikas nagu ei söögi midagi ja suurendab igaks juhuks päevast ratsiooni.

Kui kutsikat söödetakse kuivtoiduga, tuleb Janne Orro sõnul juhinduda toidupakil olevatest toitmissoovitustest. Kodutoidu andmisel on õige koguse leidmine raskem, sest tuleb väga täpselt hinnata koera konditsiooni.

Toortoit ehk BARF toit on aastatega muutunud aina populaarsemaks, kuid nõuab koeraomanikult ka rohkem süvenemist veendumaks, et koer saab toidust kõik arenguks vajaliku kätte.“Üldiselt on koerte söötmiseks raske universaalset tabelit koostada, sest iga koer on eriline. Ka sama tõugu koerte aktiivsus, söögivajadus ja ainevahetus võib erinev olla. Kõige lihtsam ja kindlam on hinnata koera konditsiooni rasvakihi paksuse järgi: käega katsudes peavad roided olema tunda. Kui palju, on taas tõuti erinev,“ ütleb Janne Orro.

Nii pirtsutajate kui ka liigsööjate kohta kehtib aga sama reegel: toitu tuleb anda normi järgi, toit pannakse koera kaussi ja kui koer seda normaalse aja jooksul ära ei söö, võetakse ülejääk eest ära.Palukesi enda toidulaualt ja maiustusi nurumise peale ei anta. Nii saab koerale üsna ruttu selgeks, et kauss toiduga jõuab temani alles järgmise toidukorra ajal ja ta õpib ära, et süüa tuleb seda, mida antakse ja siis, kui antakse.

„Toiduga pirtsutamise ja maiustuste nurumise õpib koer väga kiiresti ära, kui tal lastakse seda teha, aga seda harjumust välja koolitada on juba väga raske. Inimesed ei anna endale tavaliselt aru, et ära hellitatud kutsikast saab ruttu väike kodune krokodill, kelle ümber käib iga päev terve etendus.“.

Kõige rohkem kõhklusi ja kahtlusi on kaalu ja toitumise osas esmakordsetel koeraomanikel. Janne Orro rõhutab, et toitumise küsimustega võib alati nõu saamiseks pöörduda loomaarsti poole. Tõukoerte puhul peaks aitama koera konditsiooni hinnata ning õige toidu ja koguse valida kindlasti ka kasvataja.

Ahvatlevad maiustused

Ülekaaluliste koerte omanikega rääkides on aastate jooksul välja koorunud, et just maiustused ongi väga tihti ülekaalu tekkimise põhjuseks – nii spetsiaalsed koertemaiustused kui ka pererahva toidulaualt laekuvad palukesed. Reeglina ei tulda selle peale, et iga lisaampsu võrra tuleb vähendada põhitoidu kogust ja nii need lisakilod kogunema hakkavad.

Janne Orro nendib, et koerale lisapalukeste poetamise harjumust on keeruline ka pererahvast välja juurida, eriti kui pere on suur ning sinna kuuluvad ka lapsed ja vanavanemadki. Kõik tahavad on ju koerale oma armastust ja hoolimist väljendada! Maiusest vaimustuv koer on aga vaatepilt, millele on raske vastu seista.

Pererahvas peab tema sõnul kindlasti maiuse andmise mõttest aru saama.“Kui koerale anda maiust lihtsalt selleks, et koerale heameelt valmistada ning koera silmis lahke populaarsena tunda, tasuks anda näiteks porgandit, õuna või närimisvajaduse rahuldamiseks mõeldud närimiskonti. Väga ahvatlev maius jäägu nendeks kordadeks, kui soovitakse koera tõesti motiveerida ja premeerida,“ räägib Janne Orro.

Maiustused on samas pea alati treeningute lahutamatu osa ja selleks otstarbeks sobivate leidmine võib olla keeruline väljakutse, sest treeningmaius peab olema koera jaoks tõeliselt ahvatlev.

Paljud kasutavad treeningutel viinereid ja eri sorti lihapalle, kuid Janne Orro hinnangul on need koera jaoks siiski liiga soolased ja rasvased.“Olen ka ise sama dilemma ees olnud ja soovitan treeningmaiuseid ise valmistada. Selleks sobivad hästi kanaliha, kanasüdamed, maks ja muu sarnane kraam. Ilma soola ja rasvainet lisamata läbi kuumutatud värske lihakraam on palju ahvatlevam kui soolane ja rasvane vorstitoode,“ soovitab ta.

Eesmärk paika

Koera konditsiooni peaks kriitiliselt hindama pidevalt, sest nagu juba mainitud – lisakilod saabuvad hiilivalt ega hüüa tulles. Üks ülekaalu ennetamise meetoditeks on toidukoguse kohene vähendamine, kui koera igapäevane liikumine mingil põhjusel väheneb – näiteks ei saa omanik temaga tervislikel põhjustel harjumuspäraseid jalutuskäike teha.

Pahatihti pigistavad koeraomanikud aga silma kinni, kui tundub, et rasvakiht sõbra naha all on natuke paksem kui tavaliselt – pole hullu, seda pole ju palju! Janne Orro soovitab pead mitte liiva alla pista ja kohe tegutsema hakata, sest mida rohkem ülekaalu koguneb, seda keerulisem on sellest vabaneda.

Esimese asjana tuleb koer ära kaaluda. Oma koera normaalkaal peaks igal inimesel teada olema. Kui kõrvalekalle normist on väike, võib pääseda toidulaua ja harjumuste kergemat sorti korrigeerimisega: vähendada veidi toidukogust, jätta ära maiustused ja liikuda rohkem.

„Oluline on panna paika eesmärk – milline on ideaalkaal ja aeg, mille jooksul see saavutatud peab olema. Ainus viis edu saavutamiseks on iganädalane kaalumine, sest ainult nii saab teada, kas dieedist on kasu või tuleb midagi muuta.Normaalne kaalulangus on kuni 10% nädalas, sellest rohkem on pigem ebatervislik. Kaal peaks hakkama langema juba esimesel-teisel nädalal. Kui seda ei juhtu, tuleb analüüsida, miks. Kas on näiteks pereliikmeid, kes koerale ikkagi midagi poetavad? Tavalised ebaõnnestumise põhjustajad on vanavanemad ja väikelapsed,“ selgitab Janne Orro.

„Lemmiklooma ülekaalu ei tohi tühiseks probleemiks pidada ja käik loomaarsti juurde on täiesti asjakohane. Saab ülevaate oma looma tervislikust seisundist ja hulga väärtuslikke nõuandeid pealekauba. Arst aitab paika panna ka eesmärgi ja soovitab koera jaoks kõige optimaalsema režiimi. Kindlasti ei tohi kaalu langetamisega ka nii hoogu minna, et koer jääb nälga, sest ka see on tervisele ohtlik.“

Üks olulistest otsustest on, kas vähendada koera tavapärase toidu kogust või võtta spetsiaalne lahjumistoit. Kui ülekaalu pole väga palju, võib lihtsalt vähendada tema igapäevast toidu kogust. Kuivtoidu puhul võib kogust vähendada kuni 30 protsendi võrra sellest kogusest, mis on ette nähtud ideaalkaalus koerale. Kui koer sööb nn kodutoitu, võib kaalulangetuse protsess Janne Orro sõnul olla keerulisem ja nõuda rohkem pühendumist.

“Kui on tegu reaalse ülekaaluga, siis pigem tasub valida lahjumistoit. Kui oma tavatoidu kogust radikaalselt vähendada, on koeral kogu aeg kõht tühi. Lahjumistoidud on väiksema energiasisaldusega, kuid suurema kiudainete ja valgu sisaldusega ning nende eesmärgiks hoida kauem täiskõhu tunnet,“ märgib ta.

Koerale sobiva lahjumistoidu valimiseks soovitab Janne Orro kindlasti konsulteerida veterinaariga, sest iga kuivtoit, mille pakendile on kirjutatud „light“, ei pruugi eesmärgini viia.

„Väga sageli kurdavad koeraomanikud, et mu koer sööb küll lahjat toitu, aga kaal ei lange. Enamasti ongi siis ostetud „light“ märgistusega toit, mis pole piisavalt lahja. Seda tüüpi toidud sobivad tavaliselt vaid vähesest ülekaalust vabanemiseks või juba saavutatud kaalu hoidmiseks. Tõelise „lahjutustoidu“ leidmiseks tuleb vaadata loomakliinikutes saada olevaid toidusarju.“

Liikumine on edu pant

Heas vormis püsimise ja eriti kaalulangetuse üks lahutamatuid komponente on liikumine.“See on suurepärane kaalu alandamise abivahend! Kuid kindlasti ei tohi tugevalt ülekaalulist koera sundida korraga väga pikki jalutuskäike tegema, kui ta neid seni teinud pole, sest see võib looma tervisele hoopis liiga teha. Harjumusi ja koormust tuleb muuta sujuvalt ja vastavalt koera seisundile. Ühtlasi tähendab see ka enda harjumuste muutmist, sest koera viib jalutuskäigule või trenni ikka inimene.

Koer, eriti ülekaaluline koer, ei liigu peaaegu kunagi vabatahtlikult ja ilma omanikuta nii palju, et sellest oleks kaalu langetamisel abi,“ märgib Janne Orro.Lisaks jalutuskäikudele aitab liigsetest kilodest vabaneda ka ujumine ja aktiivsed, liikuvad mängud: pallimäng, lendav taldrik, asjade peitmine-otsimine.

Janne Orro sõnul on koera ülekaal väga hea põhjus ka mõne treeninguga alustamiseks, mille füüsiline koormus pole väga suur, näiteks sõnakuulelikkus või rallikuulekus. Nii saab kaks kärbest ühe hoobiga – heas vormis ning kontaktse ja kuuleka lemmiku.

„Minu üldine kommentaar, mis põhineb ka isiklikel kogemustel: reeglina annab parima tulemuse spetsiaaldieet, mida kaalutakse iga päev, igasuguse kõrvalsöötmise lõpetamine ja aktiivne liikumine. Ja muidugi järjekindlus,“ sedastab Janne Orro.

Kuidas hoida koer ideaalkaalus

  • Alusta juba kutsikaeas. Kutsikale võiks anda pigem veidi vähem toitu, kui riskida tema üle toitmisega. Kvaliteetne kutsikatoit tagab toitainete tasakaalustatuse.

  • Väldi tasakaalustamata toitu ja eesmärgistamata maiuste andmist. Maiused on omal kohal treeningul ja väga konkreetsete asjade eest premeerimiseks.

  • Innusta koera liikuma. Ülekaaluline koer ei liigu vabatahtlikult nii palju, et sellest oleks abi kaalust alla võtmiseks.

  • Ära lase oma neljajalgsel sõbral endaga manipuleerida. Süüakse söögi ajal ja seda, mida omanik annab.

  • Vali õige dieettoit. Ära lase end toidu nimest segadusse ajada. Õige toidu valimisel tasub kindlasti konsulteerida oma loomaarstiga.

  • Kõige mõistlikum on koera sõltuvalt vanusest toita kaks kui neli korda päevas. Jälgi kindlasti toitmisnormi.

  • Sea kaalu langetamisel konkreetne eesmärk.

  • Jälgi edusamme – kaalu koera regulaarselt, vähemalt kord nädalas.

    Allikas: kennelliit.ee