„On asju, mida koeraomanik ei saa mõjutada. Kuid on ka asju, mida me saame mõjutada - nendeks on toitumine ja koera jalutamine,“ ütleb Anna Hielm-Björkman, lemmikloomade kliiniliste uuringute dotsent, kõnealuse uuringu ja Dogrisk rühmituse eestvedaja.“Meie uuringud tõestavad, et õiged valikud võivad kaitsta koera haigestumise eest.“

Hielm-Björkman juhib tähelepanu sellele, et palju räägitakse geneetikast ja teatud tõugude kõrvapõletiku soodumusest. Tegelikkuses ei ole need asjad omavahel nii lihtsalt seotud.

Hiljuti avaldatud uuringu tulemused koguti aastatel 2009-2018. Uuringus keskenduti peamiselt koerte diagnoositud haiguste ja toitumisharjumuste seosele. Eelkõige uuriti kõrvapõletike esinemissagedust. Helsingi Ülikooli uuringu vastu tundsid huvi 10 000 koeraomanikku, kelle seast valiti välja 3000. Uuringugrupp jagunes kaheks. Üle ühe aastased koerad, kellel on olnud kõrvapõletik ja üle kolme aastased koerad, kellel pole kunagi kõrvapõletikku olnud. Toitumisharjumuste poolest võrreldi koeri, kes söövad nii kuivtoitu kui toorest liha ehk toortoitu.

Eelnevalt läbiviidud uuringud on näidanud et koerte kõrvapõletike põhjuseid on erinevaid. Põletikku põhjustavad näiteks allergiad, atoopiline dermatiit, toidu ülitundlikkus, muu kokkupuude allergeenidega, autoimmuun- ja endokriinsed haigused. Koerte vastuvõtlikkus kõrvapõletikele oli selges korrelatsioonis toidus olevate süsivesinike sisaldusega. Uuringutulemused näitasid, et koerte loomuomane ja madala süsivesiku sisaldusega dieet vähendab oluliselt kõrvapõletike riski.

„Nende koerte hulgas, kelle toidust on 25 protsenti või rohkem toortoitu, on rohkem terveid koeri. Kuid nende koerte hulgas, kelle toit on üle 75 protsendi kuivtoitu, on rohkem haigeid,“ võtab Hielm-Björkman kokku. „Kui koeraomanik asendaks 25 protsenti koera päevakogusest toortoiduga, oleks see juba tõhus kaitse nakkuste vastu.“ Toortoidu süsivesikute sisaldus on madal. Kuivtoit seevastu sisaldab palju töödeldud süsivesikuid, näiteks maisi, riisi, teravilja või kartulitärklist.

Kuni 40-70 protsenti kuivast koeratoidust võib koosneda süsivesikutest. Hielm-Björkman ei ole rahul ka sellega, et koerte toidu koostisosade loetelus ei pea olema välja toodud täpselt süsivesikute osakaalu toidus. „Nii nagu Helsingi Ülikooli dotsent Anna Hjelm-Björkman väga ilusti siin artiklis ütles, siis on asju, mida me koera- ja kassi omanikena saame mõjutada ja toitumine on kindlasti üks neist. Lemmikute puhul kehtib sama nagu inimestel, et oled see, mida sa sööd.“ sõnab Mypet lemmikloomapoe omanik Katrin Roop.

„Viimasel ajal tehakse õnneks üha enam teaduslikke uuringuid, mis kinnitavad, et toortoitumine on koertele ja kassidele nende tervise ja pika eluea seisukohast ülimalt oluline. Meie Mypetis oleme toortoidu usku,“ tõdeb Katrin.

Kodumaise koerte toortoidu brändi BRUX asutaja Paula Kink tõdeb et toortoit on ka Eesti koeraomanike seas tõusev trend. „Olles turul olnud alles veidi üle ühe kuu, oleme müünud tänaseks juba üle 5000 toortoidu tuubi“.

20. jaanuaril 2024 toimub Tallinnas Koerte Toortoidu seminar mida viib läbi maailmakuulus veterinaar Dr Nick Thompson ehk tuntud ka kui Holistic Vet. Seminaril peamiselt keskendutakse koerte tervise ja toitumise omavahelisele suhtele. Pileteid saab osta siit.