Queenslandi vaimse tervise uuringute instituudi teadlased viisid 44 aasta jooksul läbi 17 uuringut ja esitlesid selle tulemusi ajakirjas Schizophrenia Bulletin.

Põhjuseks peetakse seost toksoplasma gondii nimelise parasiidiga, mille kandjaks kassid olla võivad. Inimestel, kes elavad koos kassidega, on sellega kokku puutumise oht suurem, kuna parasiidi kandjaks on just kaslased. Osa läbi viidud uuringuist leidis, et skisofreenia arenemist võib soodustada kassidega kokku puutumine just lapsepõlves.,

Toksoplasma gondii on enamasti kahjutu parasiit, mis võib levida halvasti kuumtöödeldud liha või saastunud vee kaudu. Ka kassi hammustus või väljaheited võivad seda edasi anda. Hinnanguliselt võib näiteks USA-s olla nakatunud umbes 40 miljonit inimest - tavaliselt küll ilma sümptomiteta.

Inimese kehasse sattudes võib parasiit tungida kesknärvisüsteemi ja mõjutada neurotransmittereid. Seda on seostatud isiksusemuutuste või psühhootiliste sümptomite ilmnemisega ja mõnede neuroloogiliste häiretega.

Psühhiaater John McGrath ja tema meeskond juhivad siiski tähelepanu sellele, et selgema pildi saamiseks oleks vaja läbi viia kõigi uuringute põhjalik ülevaade ja analüüs.

Allikas: El Confidencial