Kõige ideaalsem küülikute toidulaud koosneb peamiselt kvaliteetsest heinast, värskest ja puhtast veest, värsketest köögiviljadest ja vähesest kogusest küülikutele mõeldud graanulitest. Kvaliteetne hein peab moodustama suurima osa küüliku toidust (umbes 85%).

Hein annab seedimiseks vajalikke kiudaineid, aitab kulutada nende hambaid ja hoiab nende seedetrakti tervena. Hein on suurepärane pikaaheliste kiudainete allikas ja kõrge kiudainesisalduse tõttu on see küülikute seedesüsteemi korralikuks toimimiseks ülioluline. Kõrge kiudainesisaldus hoiab ära karvapallide tekke ning vähendab seedetrakti probleemide (nt. seedetegevuse peatumine, staas) riski. Madal kalorsus aitab ka ära hoida küülikute rasvumist. Samuti on heina söömine oluline hammaste kulutamiseks.

Arvestuslikult peaks üks küülik päeva jooksul ära sööma vähemalt iseenda suuruse kuhja heina, kuid hein peab olema kogu aeg kättesaadav piiramatus koguses. Ka puhas ja värske vesi peab olema kogu aeg kättesaadav ning seda peab vahetama iga päev. Pigem eelistada kaussi, kuna joogipudelist joomine on neil ebaloomulik ja kättesaadav veekogus ei pruugi olla küüliku jaoks piisav.

Lisaks heinale võivad küülikud iga päev süüa väikese koguse erinevaid köögivilju ja graanuleid. Uusi köögivilju aga peab küülikutele andma järk-järgult, et ei tekiks seedehäireid. Kvaliteetseid küülikugraanuleid võib samuti anda mõõdukalt. Valige kindlasti graanulid, mis on spetsiaalselt valmistatud küülikute jaoks ja vältige erinevaid müslisegusid kuivatatud puuviljade, pähklite või seemnetega, kuna need võivad sisaldada palju suhkrut ja rasva. Igal tootjal on pakil ka soovituslikud kogused, mida peaks jälgima. Laktoosi sisaldavad tooted tuleks kindlasti välistada.

Oluline on märkida, et küülikutel on tundlik seedesüsteem ja mõned toidud võivad olla neile väga kahjulikud. Vältida tuleb kõrge tärklise-, suhkru- või rasvasisaldusega toite, samuti küülikutele mürgiseid toite, nagu näiteks šokolaad, sibul, küüslauk ja avokaado. Nimekiri ohututest ja mürgistest taimedest ja köögiviljadest on välja toodud ka hiljem. Lisaks on alati hea konsulteerida küülikute hooldamises kogenud veterinaararstiga konkreetsete toitumissoovituste saamiseks, mis põhinevad iga küüliku vanusel, suurusel ja mis tahes kaasnevatel tervislikel seisunditel.

Küülikud

Mis on ohutu ja mis mitte?

Nagu ka eelpool mainitud, võiksid küülikud igapäevaselt lisaks saada ka väikese koguse ohutuid köögivilju või rohelist. Näiteks on väikeses koguses ohutud köögiviljad ja maitsetaimed:

Igapäevaselt:

1. Mungalill – värvilised õied ja lehed on küülikutele ohutud.

2. Kõrvenõges – (kuivatatud) väga hea proteiiniallikas. Paljud küülikud eelistavad kuivatatud kõrvenõgest.

3. Võilill – enamasti küülikute lemmik. Väga hea taim sööma meelitamiseks, kui küülik on isutu.

4. Õuna- ja pirnipuu oksad ja lehed – oksad on suurepärased närimiseks ning keskkonna rikastamiseks.

5. Teeleht – ohutu ja meelepärane taim.

6. Petersell – samuti paljudele küülikutele meelepärane maitsetaim.

7. Maasikataime lehed – samuti näiteks vaarika on küülikutele ligitõmbavad.

8. Sarapuu – kahjuritest puhtad oksad.

9. Kummel – tuntud oma rahustava omaduse poolest.

10. Piparmünt – erinevad liigid.

11. Paju – pajust on võimalik teha näiteks erinevaid palle või kujusid, mida saab täita heinaga ning anda elukeskkonna rikastamiseks ja mängimiseks.

12. Lehtkapsas ehk kale – rikkalik C vitamiini allikas.

13. Viirpuu – samuti hea närimiseks ja keskkonna rikastamiseks. Ole okastega ettevaatlik ning eemalda need enne küülikule andmist.

14. Brokoli – madala kalorsusega ning kõrge kiudainesisaldusega.

15. Roos – roosi õied aga võivad sisaldada palju suhkruid seega anda mõõdukalt.

Maiusena (max 1-2 korda nädalas):

1. Õun – maiusena anda max 1cm paksune viil. Eemalda koor, vars ja kindlasti seemned.

2. Seller

3. Till

4. Basiilik

5. Porgand – maiusena anda max 1-cm paksune viil harva, kuna sisaldab palju suhkruid. Porgandipealsed on aga palju meelepärasemad ja neid võib anda tihedamini.

6. Savoy kapsas ehk käharkapsas – võib anda väikeses koguses 1-2 korda nädalas.

Väikesed küülikud

Antud nimekiri ei ole lõplik, kuid annab ülevaate põhilisematest köögiviljadest ja taimedest, mida võid oma lemmikule juba täna proovida anda. Oluline on aga uusi köögivilju küülikutele tutvustada järk-järgult ning jälgida, kas tekib muutuseid seedimises, kuna mõnedel küülikutel võib olla tundlikkus ja eelistusi erinevate köögiviljade osas.

Ära unusta köögivilju ka pesta ning võimalusel eelista kodumaiseid mahetooteid. Tasub aga meeles pidada, et kuigi nimekiri on hea lähtepunkt, siis alati tasub toitumise osas üle konsulteerida ka küülikute ravile spetsialiseeritud arstiga, et saada igale küülikule personaalset nõu vastavalt nende vanusele ja tervislikule seisundile.

Kuna kirja said pandud küülikutele ohutud taimed, siis lisame ka nimekirja mürgistest taimedest ja köögiviljadest, mida ei tohi oma küülikule mitte kunagi anda:

1. Rabarber (lehed ja varred)

2. Tomati lehed ja varred

3. Kartulilehed ja -varred (rohelised osad)

4. Avokaado (kõik osad)

5. Sibul (kõik vormid, sealhulgas sibulapulber)

6. Küüslauk (kõik vormid)

7. Murulauk (kõik vormid)

8. Porrulauk (kõik osad)

9. Maikelluke

10. Sõrmkübar

11. Luuderohi (kõik liigid)

12. Nartsiss

13. Tulp

14. Rhododendron

15. Jugapuu

16. Putk

Vältima peaks ka jääsalati andmist lakutaariumi sisalduse tõttu, mis võib olla suurtes kogustes ohtlik.

NB! Kui on kahtlusi, et küülik on söönud mürgist taime või tal on tekkinud haigusnähud, siis on oluline ta viia viivitamatult veterinaari juurde, kuna varajane sekkumine on mürgistuse korral ülioluline.

Aga kuidas on lood porgandi ja kapsaga?

Porgandit seostatakse sageli küülikutega ja väga levinud on arvamus, et porgand ongi küülikute toit. Arvatavasti on paljudel meeles multikategelasest jänes, kellel on porgand käes ja hüüab „Eeh.. What’s up doc?“. Neid antakse tavaliselt küülikutele, kuna nad on visuaalselt ilusad ja näib, et küülikud söövad neid väga hea meelega. On aga mitmeid põhjuseid, miks porgandit ei tohiks küülikule anda või antav kogus peaks olema väga-väga väike.

Esiteks on porgand väga kõrge suhkrusisaldusega võrreldes teiste köögiviljadega. Liigne porgandi tarbimine põhjustab küülikutel kiirelt kehakaalu tõusu, seedeprobleeme ja isegi hambaprobleeme. Peab meeles pidama, et küülikute seedesüsteem on loodud kiudainerikka ja madala suhkrusisaldusega dieedi jaoks.

Porgandid ei ole ka nii toitainerikkad, kui näiteks teised köögiviljad. Mitmekesine valik värskeid köögivilju pakub laiemas valikus olulisi vitamiine ja mineraalaineid. Lisaks porgandiga liialdamine võib tekitada häireid tasakaalukas toitumises liigsete süsivesikute ja väikese kiudainesisalduse tõttu. Jällegi ei väsi kordamast, et hein on kõige alus!

Kapsast võib küülikutele anda väikestes kogustes, kuid seda tuleks mõõdukalt sööta mitmetel põhjustel:

Gaasid ja seedehäired:

Kapsas koos teiste ristõieliste köögiviljadega nagu brokoli ja brüsseli kapsas sisaldab keerulisi suhkruid ja kiudaineid, mis võivad olla küülikute seedimisele raskemad. Suurtes kogustes kapsa söömine võib küülikutel põhjustada gaase, puhitust ja seedehäireid. On oluline kapsas järk-järgult sisse viia ja jälgida küülikut seedetrakti ebamugavuse tunnuste suhtes.

Kaltsiumisisaldus:

Kapsas sisaldab võrreldes teiste tavaliselt küülikutele antavate köögiviljadega rohkem kaltsiumi. Kuigi küülikud vajavad oma dieedis kaltsiumi, võib liigne kaltsium põhjustada kuseteede probleeme, nagu põiekivide teke. Kapsa mõõdukas söötmine aitab säilitada tasakaalustatud kaltsiumi tarbimist.

Goitrogeensed omadused:

Kapsas sisaldab aineid, mida nimetatakse goitrogeenideks ja mis võivad mõjutada kilpnäärme talitlust. Suurtes kogustes goitrogeene, kui neid tarbitakse regulaarselt, võivad need häirida kilpnäärme talitust ja põhjustada mõnel küülikul sellega seotud terviseprobleeme. Siiski esineb goitrogeensete mõjude osas muresid tavaliselt siis, kui küülikud tarbivad suures koguses ristõielisi köögivilju regulaarselt.

Küülikud

Mis juhtub, kui enamasti anda küülikutele vaid graanuleid?

Kui küüliku toitumine koosneb ainult pelletitest, ilma piisava koguse heina ja värske köögiviljata/roheliseta, võib tekkida mitmeid terviseprobleeme, mille hulgas on ka:

Hambaprobleemid: Küülikute hambad kasvavad pidevalt kogu nende elu jooksul ning neil on vaja närida kiudaineterikkaid materjale nagu hein, et hambad korralikult kulutatud saaks. Pelletid on üldiselt pehmemad, mistõttu hambad ei kulu piisavalt ja nii tekivad erinevad hambaprobleemid, nagu ülemääraselt kasvanud hambad, hammaste ebanormaalne paigutus (maloklusioon) ja valulikud hambaotsad.

Seedetrakti probleemid: Pelletid sisaldavad tavaliselt vähem kiudaineid võrreldes heinaga. Küülikud vajavad seedetrakti õigeks toimimiseks kiudainerikast toitu. Kiudainepuudus võib põhjustada seedetrakti seisakut, mis tähendab, et seedesüsteem aeglustub ja see mis omakorda viib vähenenud isu, vähenenud roojamise ja potentsiaalselt eluohtlike tüsistusteni.

Ülekaalulisus: Pelletid on sageli kaloririkkamad ja süsivesikuterikkamad võrreldes heina ja värske köögiviljaga ja liiga suurtes kogustes pelletite söömine põhjustab kergesti kaalus juurde võtmist. Ülekaalulisus omakorda tekitab mitmesuguseid terviseprobleeme, sealhulgas liigesehaiguseid, piiratud liikuvust ja üleüldiselt suurenenud haiguste riski. Ülekaalulised küülikud ei suuda enda eest korralikult hoolitseda ja end pesta. Kehv hügieen põhjustab omakorda lokaalseid infektsioone ja parasiitide levikut, mis võivad väga kurvalt lõppeda.

Toitainelised häired: Pelletid ei tohiks olla ainsad toitaineallikad. Värsked köögiviljad, roheline ja hein pakuvad laiemat valikut olulisi vitamiine, mineraale ja kiudaineid, mis on olulised küüliku üldise tervise jaoks.

Kas soolakivi peaks andma?

Nii mõnelgi korral olen juhtunud nägema postitusi teemal, et miks küülik mind lakub? Vastuste seas on ka levinud väärarusaam, et küülik lakub inimese kätt soola saamiseks, kuna inimese nahk on soolane. Tasakaaluka ja õige toitumise korral ei ole küülikutele lisaks vaja soolakivi anda. Tegelikult ei ole see isegi neile tervislik. Liigne soola tarbimine võib põhjustada dehüdratsiooni ja teisi terviseprobleeme, nagu näiteks neeruprobleemid ja seedehäired (kõhulahtisust, puhitust ja ebamugavustunnet).

Küülikud võivad lakkuda käsi erinevatel põhjustel. Nad on sotsiaalsed loomad ja see võib olla nende viis näidata kiindumust ning omaksvõtmist. Samuti võimaldab käte lakkumine neil koguda teavet sinu lõhna ja maitse kohta ja see aitab neil sind ära tunda ja võimalik, et ka sind oma territooriumina märgistada.

Inimese nahk on soolane ja lakkumisel võib ka küülik maitsta soola sinu nahalt ja see maitse meeldib neile. See aga ei tähenda, et neil on soola puudus ning soolakivi peab tingimata toitumisele lisama. Kõikidel küülikutel on erinevad iseloomud ja eelistused, kuid kui küülik lakub näiteks sinu kätt, siis seda võib pigem pidada positiivseks käitumiseks, mis näitab usaldust ja mugavust sinu kohaloleku suhtes.

Kokkuvõtteks on kõige olulisem heinapõhine dieet, mis hoiab küüliku terve ja rõõmsana. Omalt poolt soovituseks veel niipalju, et kui kahtlete, kas mõnda puuvilja või köögivilja võib anda, siis pigem mitte. See, et on olemas lubatud köögiviljad või taimed ei tähenda tingimata, et need on neile vajalikud. Lisaks on väga lihtne leida internetist laialdaselt inglise keelset informatsioon, kuidas oma küüliku eest kõige paremini hoolitseda.

Traditsioonid ja levinud arvamused küülikute toitumise kohta (porgand, kapsas jne.) on enamasti pärit vanematest põllumajanduse praktikatest, kus loomade heaolu ei olnud kuigi tähtis. Täna on aga olukord teine, teame juba üsna täpselt milline on nende seedimine, ning millised toidud neile parimad. Alati on ka võimalus konsulteerida eksootilistele loomadele spetsialiseerunud veterinaariga, kellel on kindlasti rohkem teadmisi ja kogemusi toitumise ja küülikute tervise teemadel.

MTÜ Rõõmsad Hüpped on samuti küsimuste korral alati abiks.