Et pisikesed kassipojad on alguses väga rahulikud ning nende elu käib söö-pissi-maga taktis, siis saab neid kergesti endaga kaasa võtta ja muude kohustustega siduda. „Väikesed põnnid on minuga käinud tööl loomakliinikus, Eesti-sisestel puhkustel, laagrites, sõprade juures ja külalisena isegi ühes pulmas. Kui nende toitmisega on hea rütm kätte saadud, siis tuleb vaid teatud tundide tagant korraks nendega kiiresti tegeleda ja pisikesed keeravad end uuesti pessa tuttu,“ jutustab Krislin ja meenutab üht naljakat vahejuhtumit:

„Üks vahvamatest kordadest, kui pisikesed pidid kaasa reisima, oligi ilmselt siis, kui Hiiumaal lastelaagris tööl olin. Kuna ei tahtnud laste seas liialt elevust tekitada, hoidsin neid enda kämpingus salajas ja hiilisin iga kolme tunni tagant pisikesi toitma. Korraks üks laps tundis huvi, et ma ju alles käisin „vetsus“, aga muidu keegi midagi aru ei saanud. Viimasel, äramineku päeval muidugi näitasin ka lastele kassipoegi ja oi kus siis oli rõõmu palju!“

MTÜ Kitten Help hoolealused

Silmad avanevad kassititadel umbes kümnepäevaselt ning esialgu need veel palju eristada ega fokusseerida ei suuda. Ka kuulmine hakkab arenema alles kolmenädalaselt - seni nad ümbritsevast maailmast veel eriti palju ei taipa. „On ilusti enda turvalises ja tuttavas puuris ning kui soe ja kõht täis, ei ole midagi reisimiste vastu,“ kinnitab Krislin.

Esimesed hoiukodu kassid jõudsid toonase veterinaarmeditsiini tudengini viie aasta eest. „Alustasin hoiukoduna täiskasvanud kassidest, kuid üpris kiiresti leidsin tee kassipoegadele hoiukodu pakkumiseni. Peale esimestele, täitsa pisikestele lutitatavatele kassipoegadele hoiukoduks olemist sain aru, et just see kõige haavatavam kasside grupp, on mulle kōige südamelähedasem,“ meenutab Krislin.

Kuna vastsündinud, ilma kassi emata kassipojad vajavad ööpäevaringset hoolt, toitmist ja soojendamist, on just neile alati kõige raskem sobivaid hoiukodusid leida. „Ma sain neid enda graafikutega sobima panna ja nii ma sellesse piimapulbri ja lutipudelite maailma vaikselt armusin,“ muigab ta.

Kõige väiksemad lutibeebid vajavad ööpäevaringset toitmist

Lutipudelist toitmist vajavate kassipoegade üles kasvatamine pole tema sõnul kindlasti ülesanne lihtsate killast: „Kui minuni jõuab pisike vastsündinud kassipoeg, kes on kassiema kaotanud, on kõige esimene ja olulisem samm kassipoja stabiliseerimine ja üle vaatamine. Pisike kassipoeg tuleb leidmisel kohe saada sooja. Väikesed emast lahutatud kassipojad ei suuda veel ise hoida kehatemperatuuri ja alajahtumine on kiire tekkima. Alles siis, kui kassipoeg on soe ja ergas, võib teda toita. Alajahtununa ei toimi nende seedesüsteem õigesti ja see koormab väikest organismi rohkem, kui teeb kasu,“ selgitab ta.

Esimesel elunädalal tuleb kassipoega toita ööpäevaringselt iga ühe-kahe tunni tagant. Igal toitmise korral peab eraldi kassipoegade piimapulbrist valmistama sooja joogi ning lisaks toitmisele neid ka pissima stimuleerima. "Oluline on nende pesas hoida alati soojakotti, et väikestel oleks stabiilselt soe pesa. Vanuse kasvades saab toitmise vahesid jätta tasapisi üha pikemaks ning kassipojad hakkavad ise kausist toitu proovima umbes 4-5 nädalaselt. „Seega on öösel ärkamine esimesed kolm nädalat väikeste kassipoegade kasvatamisel üheks elu paratamatuks osaks,“ teab Krislin.

Viimati käisid kaks pisikest musta kassipoega temaga kaasas ühel tööüritusel. „Pisikesed nurrumootorid suutsid kolleegi südame nii ära võluda, et said kohe koos broneeritud ja tulevase kodu kindlustatud,“ rõõmustab ta.

Krislin julgustab inimesi proovima pisikestele kassipoegadele hoiukoduks olemist: „See on nii tänuväärne ja palju rõõmu andev ning elusid päästev töö! Olen aastate jooksul õppinud palju erinevate välismaa suurte organisatsioonide ja hoiukodude pealt, harinud end erinevate vebinaridega ja omandanud uusi nippe ja võtteid, et veelgi paremini pisikeste kassipoegade eest hoolitseda.“

Krislin Alert hoolealusega

Pikalt on tema suureks unistuseks olnud saada MTÜ-le inkubaator. „Inkubaator on ideaalne vahend vastsündinud kassipoegadele stabiilse temperatuuri ja niiskusetasemega keskkonna loomiseks. See lihtsustaks ja muudaks uute kassipoegade päästmise palju kergemaks. Lisaks stabiilsele keskkonnale saab inkubaatoriga ühendada ka hapniku kontsentraatori ja nebulisaatori- need aitavad paremini toetada ja ravida kassipoegi kellel on nohu, kopsupõletik või mõni muu ülemiste hingamisteedega seotud tervisemure. Inkubaatorit on hea ja lihtne ka erinevate pesakondade vahel puhastada ja desinfitseerida, et haigused edasi ei kanduks,“ põhjendab ta.

Inkubaator muudaks väikeste kassipoegade vastuvõtmise palju lihtsamaks, lisaks aitaks see tulevikus päästa ka enneaegselt sündinud kassipoegade elusid. Nagu inimlastelgi, on enneaegsete kassipoegade puhul inkubaator hädavajalik ning see annaks ka neile parema võimaluse elule.

MTÜ Kitten Help hoolealune

Üks vastsündinud loomalastele mõeldud inkubaator maksab tellides ca 1200 eurot. Krislinil on palve: „Aita meil täita jõulusoov varustada Kitten Help MTÜ suurimad neonataalsete kassipoegade hoiukodud inkubaatoritega. Koos saame pakkuda nendele kõige pisematele ja haavatavamatele vastsündinud kassipoegadele paremaid võimalusi üleskasvamiseks!“

Kitten Help MTÜ

EE107700771009434883 (LHV)

EE171010220299542220 (SEB)

EE862200221083531702 (Swedbank)

EE084204278631098400 (Coop Pank)

Selgitus: Inkubaator