Vaatamata iga-aastastele hoiatustele, et sähvatused ja müra mõjuvad loomaaia asukatele lausa eluohtlikult, ei hoia pidutsejad end tagasi. Pea kuu aega kestev paugutamine sunnib loomaaia töötajaid oma hoolealustele isegi rahusteid manustama.

Kahe aasta eest oli šimpans Betty pärast mürglit sedavõrd viletsas seisus, et tema puhul kaaluti isegi anesteesiat. „Saluudist tingitud stressist tekivad terviseprobleemid. Bettyle on vaja ravikuuri, ent seni on ta rohud välja sülitanud. Juhul, kui tema tervis lähitulevikus ei parane, peame juba kaaluma anesteesiat ja tilguti panemist,“ teatas loomaaed toona.

Betty pikaaegsetest tervisearuannetest nähtub, et looma tervis halveneb igal aastal detsembri lõpus ja jaanuari alguses – ajal mil ümberringi ilutulestikku kõmmutatakse. Betty tundlik närvikava ei pea mürale ja sähvatustele vastu.

Ilutulestik mõjutab peaaegu kõiki loomaaia loomi: lisaks ahvilistele on stressis kabiloomad, kängurud, linnud ning ka mõningate kiskjate, näiteks leopardide puhul on märgata rahutust. Kuna pürotehnika kasutamine algab enamasti juba detsembri alguses, puudub loomaaial ka ressurss, et ööpäevaringselt hooldajat kohal hoida. Seetõttu on loomaaed seisukohal, et ilutulestik loomaaia ümbruses tuleks keelustada ning asendada laseri-, drooni- või valgusetendustega.