Colorado ülikooli veterinaarmeditsiini osakonnas läbi viidud uuring näitas, et kassid saavad täiskuu ajal kolmkümmend protsenti tõenäolisemalt vigastada. Just sel perioodil saabub loomade kiirabisse rohkem kasse. Seletust sellele aga ei leitud.

Võib vaid oletada, miks kassid end täiskuu ajal tõenäolisemalt vigastavad: nad võivad sel perioodil olla aktiivsemad, sest valgust on rohkem. See mõjutab nende ööpäevast elurütmi. Ööpäevane rütm hõlmab muutusi kehatemperatuuris, hormoonides, südame löögisageduses ja muudes füüsilistes parameetrites. Kuigi kassid on kodustatud loomad, elavad nad looduse rütmis. See vastuvõtlikkus kuurütmidele võib olla nende veidra käitumise põhjuseks täiskuu ajal.

Kui kuu oma hiilguses tõuseb, muutuvad kiisud aktiivsemaks - see võib toakasside puhul väljenduda ka suuremas mänguhimus. Kiisud jooksevad rohkem, magavad vähem. pead tõstab jahiinstinkt.

Vabakäigu-kassid eelistavad sel perioodil õues viibimist ja ilmuvad koju alles varastel hommikutundidel, teinekord ilmselgete lahinguarmidega. Kui kuulete õues lapsenuttu meenutavad näugumist, kontrollige, kas on tegemist täiskuuööga - kiisud kipuvad sel ajal lärmakamad olema. Täiskuufaasis on sugutung suurem, nii tekib vajadus partneri järele. Steriliseerimata kassidel on sel ajal suurem võimalus tiineks jääda.

Kui teie toakass muutub täiskuu ajal rahutuks, pimendage tuba ruloode või kardinatega. Väljas käima harjunud kassid on targem selleks ajaks tuppa jätta.

Erinevad uuringud väidavad, et ka mõned putukate liigid muudavad oma lennukäitumist sõltuvalt Kuu faasist. Mereloomad seevastu paarituvad täiskuuöödel sagedamini. 2000. aastal Inglismaal läbi viidud uuring seadis eesmärgiks välja selgitada, kas ja kuidas kuu loomade käitumist mõjutab. Selleks hindasid teadlased andmeid aastatel 1997–1999. Tulemus oli jahmatav: nende aastate täiskuufaaside ajal oli loomakliinikutes hammustushaavadega patsiente palju rohkem. Näitaja tõusis pidevalt paar päeva enne täiskuud, kulmineerus täiskuu ööl ja langes järgnevatel päevadel tavalisele tasemele.

Allikas: zooplus.es