Kas sa oled valmis küülikule andma elu, mida ta väärib? Vaatamata sellele, et küülikud on muutumas aina populaarsemaks lemmikloomaks, on nad ühed enim tähelepanuta jäetud loomad. Liiga paljud neist veedavad viletsa elu väikestes puurides ilma piisava ligipääsuta jooksualale.

Enne küüliku võtmist tasub ennast kurssi viia kogu infoga, mida küülikud vajavad rahulolevaks eluks. ja see leht annab põhilise ülevaate sellest. Kui selliseid tingimusi ei ole võimalik oma lemmiku pakkuda, siis võib-olla pole küülik teie jaoks.

Küülikud ei ole…

… head kaaslased lastele

Küülikutele üldiselt ei meeldi kaisutamine. Saakloomadena on nad närvilised ning stressi ja hirmu korral võivad nad hammustada ja kriimustada. Usaldussuhte loomine nõuab aega ja kannatust ning see peab toimuma küüliku enda tingimustel ja ajal. Lapsed ei pruugi olla selleks piisavalt kannatlikud.

… süleloomad

Kui krabad küüliku sülle, ütleb tema instinkt, et ta on kiskja poolt kinni püütud ja sageli reageerib ta sellele agressiivselt. Küülikuid peaks sülle võtma vaid nende tervise kontrollimiseks.

… rõõmsad väikeses puuris

Varasemalt hoiti küülikuid puurides, et neid oleks lihtne kasvatada lihaks. Jänesed elavad suurtes maa-alustes pesades ning maapinnal joostes katavad igapäevaselt suure ala. Lemmikloomad vajavad igapäevaselt vähemalt 3×2 meetri suurust ja 1 meetri kõrgust aeda ja mida ei tohiks kunagi piirara puuriga.

… rõõmsad üksi elades

Uuringud on näidanud, et küülikud hindavad seltskonda peaaegu sama palju, kui head toitu. Vaadates küülikuid üksteise kaisus magades ja teineteise eest hoolitsemas, on täpselt näha, miks peaks küülikuid pidama vähemalt paarides.

… lihtsad lemmikud, kelle eest hoolitseda

Ruume, peab puhastama igapäevaselt ning pidevalt vahetama heina ja allapanu. Kuna küülikud võivad elada üle 10 aasta, teeb see kokku väga palju koristamist. Nad vajavad kaks korda aastas vaktsineerimist ning võivad olla haigustele ja muudele tervisemuredele vastuvõtlikumad, nii et loomaarsti visiitidega peab kindlasti arvestama.

… odavad lemmikud

Kuigi küüliku koju toomine ei ole kallis, on nende eest hoolitsemine kulukas. Neile on vaja turvalist ruumi või maja nii sise- kui välistingimustes, kvaliteetset heina, toitu ja allapanu. Samuti vajavad isased küülikud kastreerimist ja emased steriliseerimist. Neid tuleks kaks korda aastas vaktsineerida ja nendega käia regulaarselt kontrollis. Kuna küülikute spetsialiste ei leidu igas loomakliinikus, võib see tähendada pikemat sõitu.

Seega palume ka meie kindlasti läbi mõelda lemmiku võtmise otsus ja teha võimalikult palju eeltööd veendumaks, kas küülik on teie pere jaoks sobiv lemmik.

Allikas: MTÜ Rõõmsad Hüpped