Hiljuti oli üle pika aja piiril näha hobuseid, kui Kaitseliidu ratsaüksuse liikmed Piusa kordoni teenistuspiirkonnas patrulli tulid.

Ratsapatrull Piusa kordonis

Kordoni meeskonnast sadulas olnud Kai-Riin ei kõhelnud sekunditki, et põnev ülesanne vastu võtta. „Meil on päris palju vahendeid, millega tavaliselt patrulli teha saame – jalad, suusad, rattad, ATV-d, autod, kuid sadulas olla oli esimene kord. Isegi helikopteriga saab sagedamini piirile, kui hobusega. Aga põhimõtteliselt tegime sama tööd, mida autoga või jalgsi. Liikusime mööda patrullrada, otsisime jälgi ja tegime vaatlust, kontrollisime aeda,“ rääkis ta.

Ratsapatrull Piusa kordonis

Piusal käinud Kaitseliidu Lõuna-Eesti ratsaüksusesse kuulub tosin ratsanikku. Seekordse toimkonna pealik Villu Vasilkovski sõnul täidab üksus rahuajal sisekaitse ülesandeid suure huviga. „Katsetame hobustega tööd näiteks otsingutel või patrullides. Hobuse seljast näeb kaugemale ja liigud kiiremini ka väga raskel maastikul. Kui ise jookseks metsas sama maa, siis ega ringi vaatamiseks enam väga energiat ei jagu. Sadulas olles saad ise teha inimese tööd ja hobune teeb enda oma,“ rääkis Villu.

Ratsapatrull Piusa kordonis

Suurem osa patrullis käinud hobustest on Kotka Talust Vastseliinast, mille peremees Joosep Tikk näeb hobustel laiemat praktilist kasutust kui lõbusõit või võistlussport. „Hobune on väga erk selle keskkonna suhtes, kus ta liigub. Kui ratsanik oskab looma lugeda, siis ei jää uued lõhnad või hääled märkamata. Loom on vaikne, mis tähendab, et tema liikumist pole kuulda, samas kui ratsanik kuuleb asju, mis muidu automüra sisse sumbuks,“ kirjeldas Joosep.

Ratsapatrull Piusa kordonis

Patrullis käisid hobused Villu, Vootele, Adeele, Thor, Tupsu ja Roosvelt. Ratsanikud läbisid piiril ühiselt kaks pikemat lõiku Võmmorskist Helbi külla ja Veretinäst Tiirhanna ning vahepeal liiguti piirilähedastes külades.

Rat

Vaata ka videot ratsanike teekonnast: