Haavikuemand võib pojad ilmale tuua nii-öelda lageda taeva all ning pesalohku pikaks pidama ei jääda. Kuhu iganes järgmisena liigutakse, käib ema poegi toitmas enamasti kaks korda: enne päikesetõusu ning pärast päikeseloojangut. Pojad on päevasel ajal omapäi, sest nii on neile turvalisem.

Kuigi pisikestel jänesepoegadel lõhn puudub, reedab neid toitma tulnud emajänese lõhn poegade asukoha. Nii suured kui väikesed kiskjad murravad neid alati, kui leiavad ning seegi on looduse loomuliku toimimise osa.

Leiab aga inimene pesapaiga ja otsustab mingil põhjusel poega katsuda, jätab see muidu lõhnatule järeltulijale võõra (ja hirmutava) märgi ning ema võib poja hüljata.

Jäneste poegimishooaeg kestab aprillist (vahel ka märtsist) augustini ning ilmale võidakse tuua isegi kuni kolm pesakonda. Iga aastaaeg kätkeb endas värskete ilmakodanike jaoks uusi ohte. Ainus, mida nende heaks teha saame, on eemale hoida.

Silmnähtavalt vigastatud või abitusse seisundisse sattunud loomapoega märgates saad vajadusel nõu Häirekeskuse riigiinfo telefonilt 1247.