Suure tõenäosusega mängib selle levikus suurt rolli nii kliimamuutus kui ka populaarsust koguv lemmikloomadega reisimine. Loomaarstid rahustavad, et paanikasse sattuda ega reisiplaane maha matta ei tasu, sest haigusetekitajat on diagnoositud ka neil kodukoertel, kes ei ole kunagi reisil käinud ega siia teisest riigist kolinud.

„Ehkki koerte südameuss kasutab põhiperemehena koeri, suudab see nakatada ka inimesi. „Kuna parasiidil on zoonoosne potentsiaal, muudab see haigustekitaja oluliseks ka inimmeditsiini seisukohalt. Piirkondades, kus on täheldatud nakatumiste kasvu loomade seas, on märgatud ka rohkem inimjuhte,“ ütles Eesti Maaülikooli nooremteadur ja loomaarst Maare Mõttus ERRi portaalile Novaator.

Loomakliinik selgitab, millega tegu:

Haigustekitaja

Koerte südameuss (Dirofilaria immitis), kes kasutab vaheperemehena pistesääsklasi.

Sümptomid

Loidus, kaalukadu, köha ja koormustaluvuse langus. Halvimal juhul tekitavad parasiidid südameklapi piirkonnas või südamest väljuvates veresoontes ummistus ja ravita jäädes lõpeb see surmaga.

Diagnostika

Nakatumiskahtluse korral on võimalik pea igas loomakliinikus teha kiirtesti, millele järgneb edasine diagnostika ja südame ultraheliuuring.

Ravi

Südameusstõve raviks määratakse erinevaid ravimeid, et vabaneda nii parasiidi noorvormidest kui ka täiskasvanud parasiitidest. Oluline on ka sümptomaatiline ravi ning tüsistuste ennetamine ja vältimine. Lisaks ravile on oluline vähendada looma aktiivsust, eriti just füüsilist koormust ja hoida ranget rahurežiimi.

Ennetamine

Regulaarne välisparasiiditõrje preparaatide kasutamine - uuri täpsemalt oma loomaarstilt!

Allikas: Eesti maaülikooli väikeloomakliinik