Lemmiku võtu otsuse tegemise juures tuleb väga hoolikalt kaaluda ja kontrollida, kelle käest loom soetatakse, kuna kahjuks leidub loomakasvatajaid, kelle jaoks on loomade müük üksnes võimalus tulu teenida. Seetõttu peetakse loomi minimaalsete tingimustes ega pöörata nende füüsilistele või vaimsetele tervisehädadele tähelepanu. Seda sageli just selleks, et hoida kulud madalad ja teenida loomade müügist võimalikult palju tulu.

„Kahjuks on lemmikute müügist saanud äri, mille eesmärgiks on võimalikult palju tulu teenida ja see on endaga kaasa toonud loomade heaolu halvenemise. Seetõttu on millerdajate käest soetatud lemmikute tervis või psüühika saanud sageli kahjustada, mis võib uutele omanikele põhjustada tulevikus suuri loomakliiniku arveid või palju pingeid lemmikuga, kes erinevate hirmude tõttu ei oska käituda,“ kommenteeris ELSi otsese abistamise juht Margit Midro.

6 viisi kuidas ära tunda kasvataja, kes oma loomadest ei hooli ehk millerdaja:

  1. Loomapojad loovutatakse liiga vara. Koera- ja kassipoegi peab ema juures hoidma minimaalselt 2 kuud, mõnikord kauem. Millerdaja soovib loomad kiiresti maha müüa ja seetõttu loovutab ta nad lubatust varem.

  2. Looma sünnikodu ei soovita näidata. Seda sageli just seetõttu, et loomi hoitakse tingimustes, mis tagab loomale vaid miinimumi. Sageli loomad ei saa kvaliteetset või loomuomast toitu, neil ei ole piisavalt ruumi, neil puuduvad korralikud asemed, neil ei ole mänguasju.

  3. Loomalapse vanemaid, õdesid ja vendi sageli ei näidata. Reeglina ebaeetiline müüja ei näita või tal ei ole näidata loomapoja lähisugulasi. Seda tõenäoliselt seetõttu, et loomad ei ela viisakates tingimustes, looma üleandja on vahendaja või ei soovita tegutsemise asukohta avalikustada

  4. Loomi paljundatakse ja müüakse tihti. Sageli on millerdajal palju loomi, keda paljundatakse ja müüakse ning järglased sünnivad suhteliselt lühikese aja tagant. Reeglina müüakse tõulooma laadseid või erilise välimusega loomi, mõnikord võivad olla ka tõupaberitega loomad. Tõupaber kahjuks ei garanteeri alati, et loom on kasvanud viisakas keskkonnas.

  5. Loomapoegade iseloomu või vanemate tervise kohta ei ole millerdajal ülevaadet. Millerdaja ei oska palju müüdavate loomade kohta rääkida. Tehtud ei ole vanematele ka terviseuuringuid. Sageli võivad loomapoegadele tegemata olla parasiiditõrje, esmased vaktsiinid ja lemmiklooma pass.

  6. Looma ostu-müügilepingut ei olda valmis sõlmima. Kuna lepingus peab müüja avaldama enda andmed ja leping paneb ka kohustuse vastutada, kui müüdud lemmikuga midagi juhtub, siis ei ole millerdaja nõus sellist lepingut sõlmima.

Eesti Loomakaitse Selts kutsub üles looma müüja tausta kontrollima ja uurima looma päritolu kohta, kuna looma päritolu mõjutab tema tulevikku. Samuti tuletab selts meelde, et ebaausa kasvataja käest ei tohi looma soetada, isegi siis kui loomast kahju. Looma soetamisel tuleb alati sõlmida loovutus- või ostu-müügileping. Kui kahtlustad, et loomade heaolu ei ole tagatud, siis anna sellest teada, kirjutades info@loomakaitse.ee.