„Esimene haigus oli tal tõesti neljakuuselt - koroona, mille käigus tal kadus kõndimisvõime. Peale koroona läbipõdemist õppis ta uuesti kõndima. Kõndis, jooksis ja mängis,“ alustab Odini tervisemurede loetelu tema peremees Oliver Nõmm.

Möödunud aasta novembris kadusid kassi tagumised käpad uuesti alt, põhjuseks kaltsiumipuudus. „Läksime loomaarsti juurde, talle tehti rötngen ja südameuuringud ja muud analüüsid. Röntgenipildist saime teada, et tagumised luud on täiesti läbipaistvad. Saime rohud peale ja talle luudesse kaltsiumi tagasi,“ räägib Oliver, kelle sõnul osutus kaltsiumipuuduse põhjuseks kiisu söödav toortoit. Krõbinatest oli Odin paraku keeldunud algusest peale. Peremehe sõnul käis ta neid ainult nuusutamas.

Odin

„Toortoidus on palju fosforit, aga fosfor viib kehast kaltsiumi välja,“ teab peremees nüüd. Õnneks on ta kassi jaoks viimaks leidnud sobivad krõbinad ja Odin harjub tasapisi neid sööma.

Et kass uuesti kõndima õpiks, tuli tal käia taastusravis, kus omanikule näidati ette harjutused, mida loomaga järjepidevalt teha tuleb. Paraku jääb taastusravi vähemalt kuuks ajaks katki: nädal tagasi murdis Odin tagumise parema käpa. „Enne luumurdu ta täiesti üritas oma tagumisi käppasid kasutada, et end püsti hoida ja liikuda, aga mitte päris nii nagu täiesti terve kass,“ kirjeldab Oliver, kelle sõnul saadi kassi kaltsiumitase just korda. Seetõttu ongi arusaamatu, mis tema käpaga juhtus.

Odin on oma liikumisraskuste tõttu pikka aega kandnud mähkmeid, sest liivakasti ta kasutada ei saa. Mõistagi on ta neelanud tohututes kogustes ravimeid, millele nüüd lisandusid valuvaigistid.

Odin

„Hakkasin tal mähet vahetama ja ta oli nii kuri - ei lasknud midagi teha. Siis märkasin, et parem käpp on kuidagi sült. Järgmisel päeval helistasin loomakliinikusse ja nad soovitasid algul minna Tartusse erakorralisse vastuvõttu, aga õnneks olid siiski nõus meid Viljandis vastu võtma. Tol päeval olime seal umbes neli tundi,“ meenutab Oliver päeva, kui avastas kassil luumurru.

Viie kassi ja ühe koera omanik Oliver ei kaota aga lootust, veel vähem suudaks ta Odinist loobuda või teda hätta jätta. „Kui luu ilusti kokku kasvab, hakkame jälle harjutusi tegema. Minu enda soov on, et ta hakkaks uuesti käima - ja käima oma elus õpib ta kolmandat korda. Kui ta käia suudab, õpetame talle uuesti ära ka potil käimise,“ teeb ta plaane.

Odini perekond on kassi ravi eest tasunud tohutuid summasid ja edasine käib neile ülejõu. Kui Delfi lugejatel on võimalik noort ja paljukannatanud kiisut aidata, saab seda teha pangaülekandega:

Oliver Nõmm EE201010011628817227 Selgitusse palutakse märkida: „Odin“.

Odin

Jaga
Kommentaarid