Kass ehk kodukass on kaslaste sugukonna kassi perekonda kuuluv väike vurruline kiskja, kaslaste hulgas ainus koduloom. Kodukasse arvatakse maailmas elavat ligi 600 miljonit ehk rohkem kui kõiki teisi kaslasi kokku. Päeval kass peamiselt puhkab ja magab nagu teisedki kaslased, öösiti peab jahti - eks seda on kogenud nii mõnigi kassiomanik. Hiirte ja rottide püüdjana on inimesed peale kodukassi pidanud ka teisi kaslasi – näiteks taltsutatud aafrika metskasse ja jaguarundisid.

Kasside ajaloost võiks jutustada väga kaua, aga täna toome teieni hoopis mõned huvitavad ja veidrad faktid vurruliste kohta.

1. Maailma suurim kass Kefir: Venemaal elav maine cooni tõugu Kefir mahub oma perenaisele Julia Mininale vaevu sülle. Julia adopteeris kassi, kui too oli mõnekuune, ja sellest ajast alates pole ta lakanud kasvamast. Nüüdseks kaalub kiisu 12 kilo ja pikkust on tal koguni üle 150 sentimeetri.

2. Kõige vanemaks elanud kass suri 38-aastaselt.

3. Nikola Tesla hakkas uurima elektrit pärast seda, kui ta oma kassilt särtsu sai.

4. Mehhiko linna Xalapa linnapeaks kandideeris 2013. aastal kass. Kass, kelle nimi on Morris, oli kampaania hüüdlauseks pannud „Xalapa rotivabaks!“

5. Kõige suurem pesakond, mis ühele kassiemale sündis, oli 19-liikmeline. Tavaline pesakond on umbes 4-6-liikmeline.

6.Kassid suudavad mõlemat kõrva eraldi liigutada.

7. Valgevenes tabati pätipaar, kes kasutas kaasosalisena siiami kassi. Kurikaelad esinesid kokkuostjatena ja külastasid rikaste maju, ostes neilt midagi „kollektsiooni“ tarbeks. Raha, millega nad maksid, oli eelnevalt kokku määritud palderjaniga. Kui pererahvas majast lahkus, murdsid pätid majja sisse ja kass leidis lõhna järgi raha panipaiga üles. Sama süsteemi järgi rööviti mitmeid kümneid maju.

8. Isaac Newton leiutas pisikese „kassiukse“ pärast seda, kui tema enda kass füüsiku valguskatseid pidevalt ust avades ära rikkus. Kui kass sai pojad, lõikas ta ukse sisse lihtsalt avasid juurde.

9. Kassid suudavad teha üle saja erineva vokaalse häälitsuse. Koerad seevastu ainult kümne jagu.

10. Kaelkirjak, kaamel ja kass on ainukesed loomad maailmas, kes tõstavad kõndides mõlemat paremat ja mõlemat vasakut jalga korraga. Selline liikumismeetod tagab kiiruse ja vaiksuse.

11. Kassid kulutavad ärkveloleku ajast 30% enda puhastamiseks.

12. Kõige raskema kassi rekord kuulub austraalia kassile Himmy’le, kes kaalus 1986. aastal 21,3 kg. Tema vööümbermõõt oli 83,8 cm!