Püünisesse kleepunud suuremad putukad on nahiku jaoks ahvatlev suutäis, kuid sinna võib kinni jääda ka tema enda õbluke keha. Habrast loomakest liimpüünisest lahti saada on aga keeruline.

Keskkonnaameti hoole alla sattunud nahkhiir toimetati Eesti maaülikooli kliinikusse, kus ta dr. Madis Leivitsa abiga püünisest vabastati. Sel korral lõppes kõik nahkhiirele soodsalt, tema lennunahad ja karvastik jäi terveks ning loom vabastati loodusesse.

Hea aednik ja aiapidaja! Kui kasutad aias liimpüüniseid, mis võivad kujutada ohtu ka väiksematele loomadele, kontrolli neid regulaarselt.

Paiguta püünised okstega ümbritsetud paikadesse – nii on väiksem tõenäosus, et mõni nahkhiir või lind saaks otse püünisesse lennata.

Vanad kärbsepaberid või liimpüünised eemalda. Ka verandale või tubadesse paigutatud kärbsepaberitesse võib õnnetu kokkujuhtumise tõttu linde või nahkhiiri kinni jääda.

On suur tõenäosus, et püünisesse takerdunud loom ei suuda end vigastamata liimisest paberist lahti võidelda. Kui mõni nahkhiir, tihane või muu väikeloom on kinni jäänud, ära ise teda sealt küljest lahti võtma hakka. Pigem anna juhtunust teada Häirekeskuse riigiinfo telefonil 𝟏𝟐𝟒𝟕. Metsloomade puudutamisel kasuta oma käte kaitseks kindaid.

Allikas: Keskkonnaamet