Guinnessi rekordite raamatu andmetel maksis eelmine rekordiomanik kolm korda vähem. Lisaks on Viatina oma 1100 kilose kaalu juures kaks korda raskem kui tema tõu keskmine lehm. Superlehma käivad bussitäite kaupa imetlemas nii veterinaariatudengid kui karjakasvatajad.

Brasiilia on maailma suurim veiselihatootja ja -eksportija ning ehkki kliimaaktivistid peavad veisekasvatust oluliseks ohuks nii kasvuhoonegaaside tekkimisel kui Amazonase vihmametsade hävimisel, moodustab see märkimisväärse osa Brasiilia majandusest.

Viatina-19 on seega aastatepikkuse aretuse tulemus. Temasuguseid müüakse oksjonil nii kõrge hinnaga, et mõnikord on talupidajad sunnitud veise mitme peale soetama. Lisaks korraldatakse veistele suurejoonelisi konkursse. Võitjaloomadelt eemaldatakse muna- ja seemnerakud, et nende abil hiljem tiinestada surrogaatlehmad.

Seega sõltub lehma pöörane hind ka sellest, kui viljakas ta on ning milliseid omadusi järglastele edasi annab. Veisekasvatajad, kes soovivad oma kariloomade geneetikat parandada, maksavad umbes 250 000 dollarit võimaluse eest koguda Viatina-19 munarakke.

Viatina on pälvinud mitmeid märkimisväärseid auhindu, seal hulgas ka lehmade Maailma Võitja oma, mis võrdub lehmade Miss Universumi tšempioni tiitliga.

Allikas: apnews.com