Maale vanaema juurde tuleb lemmik muidugi kaasa. Eriti kui pool peret seal vaat et terve suve veedab. Suvilas meeldib neile ju samuti.

Koeraga matkamist võib piirata koera tõug. Mõni ei suuda inimesega sammu pidada või on ohustatud palavuse poolt. Mõnda kohta ei lubata koertega või oleks koeral seal ebamugav või häiriks ta teisi puhkajaid.

Reisimine on üks osa meie elust, mis annab meile positiivseid emotsioone ja kogemusi. Mida rohkem ette valmistunud me oleme, seda kergem on ootamatustega reisil olles toime tulla.

Lemmikloomaomanikud peavad reisi natuke rohkem planeerima. Enamik kassidest jääb meelsasti koju, kui vaid leidub hea naaber või lähedal elav tuttav/sugulane, kes käib liivakasti koristamas, vett ja toitu lisamas. Ka õuekoera saab tuttava inimese hooleks jätta. Aga ülejäänud? Võtta kaasa või viia hotelli?

Tänapäeval on lemmikloomad täisväärtuslikud pereliikmed, aina enam otsustavad lemmikloomade omanikud reisile minnes võtta kaasa ka oma neljajalgse sõbra.

Mida peaks arvestama lemmikloomaga reisides?

1. Planeerimine

Kodus võiks teha eeltööd, kas reisi sihtkohas on lemmikloomasõbralike majutusasutusi ning kindlasti uurida „lisatasu“ kohta lemmiklooma ööbimise eest. Tasub lugeda ka majutusasutuse kohta kirjutatud arvustusi lemmikloomade osas. On hotelle, kuhu lemmikud on väga oodatud- hotelli saabudes ootab toas magamisase, maiused, söögi- ja joogikausid.

Välismaale reisides tuleks varakult üle vaadata antud riigi nõuded, mis kehtivad riiki sisenemisel lemmikuga, et ei tuleks halva üllatusena, et lemmiklooma ei saagi kaasa võtta, sest vajalikud vaktsiinid on tegemata. Lennureisi korral peaks kindlasti uurima, mis nõuded valitud lennufirma lemmikloomadele on seadnud.

2. Loomaarsti visiit

See on enamasti vajalik, kui minnakse lennukiga reisima. Lennufirmad on kehtestanud erinevad nõuded, neile tasub kindlasti tähelepanu pöörata. Sageli nõutakse teatud päevad enne reisi loomaarsti tõendust, et lemmik on terve.

Vaatama peab, et ka lemmiklooma dokumendid oleks korras- lemmikloomapass on EU maades reisides kohustuslik. Pass väljastatakse mikrokiibitud loomale loomaarsti poolt ja sinna tehakse märkmed vaktsineerimiste kohta. Reisida võib vaid loomaga, kellel on kehtiv vaktsineerimine. Enamikes EU maades hõlmab see vaid marutaudi. Aga alati on mõistlik järele uurida, kas maal, kuhu soovitakse minna, on mingid erinõuded.

3. Lemmiklooma märgistamine

Lisaks mikrokiibi omamisele peaks see olema kindlasti kantud ka Eesti Lemmiklooma registriss. Seda saab teha loomaarsti juures, see on ühendatud Euroopa registriga Europetnet. Lisaks võiks lemmiklooma kaelarihma küljes olla ripats omaniku telefoninumbriga koos Eesti suunakoodiga. Võõras kohas võiks lemmik kindlasti olla rihmastatud.

Haigused ei küsi lemmiklooma päritolu ega tunne riigipiire. Kindlasti peaks kasutama puukide leviku ajal toimivat puugitõrje vahendeid. Eriti oluline on puukide tõrjumine Eestist lõuna poole reisides. Soojematesse riikidesse reiside peab valima sääskede poolt siirutatavate haiguste tõrjevahendeid. Parasiitide tõrje kohta võiks küsida nõu oma loomaarsti käest.

5. Pakkimine

Tuttav ja turvaline pesa aitab uues kohas kohaneda. Tavapärane toit- uude kohta minek võib mõnel lemmikul loomal põhjustada stressi/ärevusega seotud kõhulahtisust. Seega eriti tundliku seedimisega lemmiku puhul tasuks tavapärane toit kogu reisi ajaks kaasa varuda.

Tundliku seedimisega koerale võiks varuda kindlasti ka näiteks seedemuredega koertele mõeldud toitu, seedepastat ning piimhappebaktereid. Tasuks kaasa pakkida ka lihtsamad esmaabitarbed. Kohusetundlikult võiks varuda ka piisavalt kakakotte. Lisaks kaela- ja jalutusrihm ning mõni tagavaraks.

6. Ohutus

Tänapäeval on elementaarne, et kasutame laste puhul autos reisimiseks turvavarustust ja aina enam on hakanud loomaomanikud muretsema lemmiku ohutuse pärast. Järjest rohkem kasutatakse autos koera ja kassi transportimiseks spetsiaalseid puure ja istmel turvavöö külge kinnitatavaid trakse.

Lennureisi puhul tuleb kindlasti arvestada, et transpordipuur oleks nõuetekohane ning tagaks piisava ventilatsiooni. Soojadesse maadesse reisimisel peaks silmas pidama, et lemmikloomad taluvad ekstreemseid temperatuure halvasti. Palaval päikesepaistelisel päeval ei tohiks koera autosse jätta! Arutada võiks ka tegevusplaani, kui lemmikloom peaks vajama arstiabi.

7. Vesi

Puhas joogivesi peaks olema loomale kättesaadav. Paki kaasa käepärane joogiveepudel ja kokkupandav jooginõu. Ära unusta pika autosõidu korral teatud aja tagant tegemast joogipause. Eriti oluline on tagada piisav juurdepääs veele palavate ilmadega!

8. Võta sõitmiseks aega

Kui sihtkoht on kauge, siis peaks kindlasti tegema nii-öelda jalasirutuspause. Nende ajal võiks kindlasti koera hoida rihmastatult - ohutus ennekõike!

9. Uudistage maailma koos

Lemmikloomaga reisimisel peame arvestama ka lemmiklooma vajadustega, seega ka jalutuskäikudega. Kui on plaanis ainult poode või muuseume külastada, siis kindlasti peaks kaaluma lemmiklooma hotelli või hoidu jätmist.

Kasulikud lingid:

Allikas: Tiina Toometi loomakliinik