Koera kuivtoiduga toitmine suurendab kõrvapõletike riski. Põletikuoht väheneb märgatavalt, kui koerale antakse kuivtoidu asemel loomupärast toorliha baasil toitu.“ Need tähelepanekud tehti Helsingi ülikooli hiljuti avaldatud uuringus.

„On asju, mida koeraomanik ei saa mõjutada. Kuid on ka asju, mida me saame mõjutada – nendeks on toitumine ja koeraga jalutamine,“ ütleb Anna Hielm-Björkman, lemmikloomade kliiniliste uuringute dotsent, kõnealuse uuringu ja rühmituse Dogrisk eestvedaja. „Meie uuringud tõestavad, et õiged valikud võivad kaitsta koera haigestumise eest.“

Hielm-Björkman juhib tähelepanu sellele, et palju räägitakse geneetikast ja teatud tõugude soodumusest kõrvapõletikuks. Tegelikkuses ei ole need asjad omavahel nii lihtsalt seotud.

Hiljuti avaldatud uuringu tulemused koguti aastatel 2009–2018. Uuringus keskenduti peamiselt koertel diagnoositud haiguste ja toitumisharjumuste seosele. Eelkõige uuriti kõrvapõletike esinemissagedust.

Helsingi ülikooli uuringu vastu tundis huvi 10 000 koeraomanikku, kelle seast valiti välja 3000. Uuringugrupp jagunes kaheks: üle üheaastased koerad, kellel oli olnud kõrvapõletik, ja üle kolmeaastased koerad, kellel polnud kunagi olnud kõrvapõletikku. Toitumisharjumuste poolest võrreldi koeri, kes söövad nii kuivtoitu kui ka toorest liha ehk toortoitu.

Varem läbi viidud uuringud olid näidanud, et koerte kõrvapõletike põhjuseid on erinevaid. Põletikku põhjustavad näiteks allergiad, atoopiline dermatiit, ülitundlikkus toidu suhtes, muu kokkupuude allergeenidega, autoimmuun- ja endokriinsed haigused.

Nüüd selgus, et koerte vastuvõtlikkus kõrvapõletikele on selges korrelatsioonis toidu süsivesikusisaldusega. Uuringutulemused näitasid, et koertele loomuomane madala süsivesikusisaldusega dieet vähendab OLULISELT kõrvapõletike riski.

„Nende koerte hulgas, kelle toidust 25% või enam on toortoit, on rohkem terveid koeri. Kuid nende koerte hulgas, kes söövad üle 75% kuivtoitu, on rohkem haigeid,“ võtab Hielm-Björkman kokku. „Kui koeraomanik asendaks 25% koera päevasest toidukogusest toortoiduga, oleks see juba tõhus kaitse põletike vastu.“

Toortoidu süsivesikusisaldus on madal. Kuivtoit seevastu sisaldab palju töödeldud süsivesikuid, näiteks maisi, riisi, teravilja või kartulitärklist.

Kuni 40–70% kuivast koeratoidust võib koosneda süsivesikutest. Hielm-Björkman ei ole rahul ka sellega, et koerte toidu koostisosade loetelus ei pea olema välja toodud täpne süsivesikute osakaal toidus.

„Nii nagu Helsingi ülikooli dotsent Anna Hjelm-Björkman väga ilusti siin artiklis ütles, on asju, mida me koera- ja kassiomanikena saame mõjutada, ja toitumine on kindlasti üks neist. Lemmikute puhul kehtib sama mis inimeste puhul, et sa oled see, mida sööd,“ sõnab lemmikloomapoe Mypet omanik Katrin Roop. „Viimasel ajal tehakse õnneks üha enam teaduslikke uuringuid, mis kinnitavad, et toortoitumine on koertele ja kassidele nende tervise ja pika eluea seisukohast ülimalt oluline. Meie Mypetis oleme toortoidu usku ja kõikidest meie kauplustest leiad Eesti suurima valiku toortoitu,“ räägib Katrin.

Kodumaise koerte toortoidu brändi BRUX asutaja Paula Kink tõdeb, et toortoit on ka Eesti koeraomanike seas tõusev trend. „Olles turul olnud vaid seitse kuud, oleme müünud tänaseks juba pea 50 000 toortoidutuubi.“

Helsingi ülikooli uuringu ja selle tulemused leiad SIIT.

Jaga
Kommentaarid