Eile oli Tallinna loomaaial kavas opereerida amuuri tiiger Pootsmanil Ljubljanas avastatud kõhuseina kasvaja. Eesti maaülikooli ja Põhja-Eesti regionaalhaigla ning Tallinna loomaaia veterinaaride konsiilium otsustas piirduda ainult diagnostilise protseduuri läbiviimisega. Olukorra täpsemaks selgitamiseks võeti koeproovid, mille uuringu tulemused peaksid selguma kahe kuni kolme nädala pärast. Pootsman taastub pärast eilset anesteesiat ligikaudu kaks nädalat ja seejärel tehakse talle ka kompuutertomograafi uuring.

Tiiger Pootsmanilt võeti koeproov

Tiigrioru ehitustööd on nüüdseks lõppenud ning sel nädalal avati ala külastajatele jalutamiseks. Kogu ekspositsioon on veel valmimisel ning loomad on harjumas oma uue elukeskkonnaga. Juuni alguses Tallinna saabunud amuuri tiigrid Pootsman, Danuta ja Ohana peavad läbima esmalt kuu aega kestva karantiini ning neid on lootust nägema hakata loomaaias alates juuli keskpaigast.

Ligikaudu 2,5 hektari suurusel Tiigrioru maa-alal on loodud looduslik suurte puude ja veesilmadega keskkond ning uudsete õhus kulgevate käigutunnelitega ekspositsioon, mis saab uueks koduks amuuri tiigrile ja teistele Kaug-Ida asukatele.

Eelkõige on Tiigrioru rajamisel lähtutud loomadele heaolu tagamisest, kuid ühtlasi ka külastajatele elamusi pakkuva keskkonna loomisest. Tallinna loomaaia direktor Kaupo Heinma tunneb vastvalminud objektist rõõmu: „Tiigrioru valmimist ning Pootsmani saabumist on oodanud loomaaia külastajad juba pikka aega. Nüüd oleme jõudnud ehitusega lõpusirgele ning valminud on loomaaia esimene väliekspositsioon, milles on omavahel tervikuks seotud loomadele loodud parimad heaolu tingimused ning võimalikult looduslik elukeskkond. Samuti on Tiigriorgust kujundatud külastajatele positiivseid emotsioone esile kutsuv piirkond, kus õppida tundma amuuri tiigrit, kui ohustatud liiki ning veeta meeldivalt aega pere seltsis. Nagu loomaaedki, on ka Tiigriorg veel pidevas arengus, et muutuda nii loomadele kui ka külastajatele veelgi paremaks.“

Tiigriorgu naasis juuni alguses väga armastatud amuuri tiiger Pootsman pärast oma pikka reisi Euroopa loomaaedades. Euroopa ohustatud liikide paljundusprogrammi raames viibis Pootsman järglaste saamise eesmärgil Tšehhis Zlini loomaaias (2018), Itaalias Parco Natura Vivas (2020) ja Sloveenias Ljubljana loomaaias (2021). Tšehhis ja Itaalias sai Pootsman kokku kuus järeltulijat ning praegu on 13-aastane Pootsman juba mitmekordne vanaisa. Tallinnasse tuli ta Sloveeniast koos oma kaaslase Danutaga.

Tiiger Pootsmanilt võeti koeproov

Eelmisel nädalal saabus ka Tallinna Tallinki Megastari pardal Helsingi Korkeasaari loomaaiast 2022. aastal sündinud emane amuuri tiiger Ohana. Ohana partneriks on oodata veel Šotimaalt Highland Wildlife Park`ist kolmeaastast isast amuuri tiigrit Aleksanderit.

Lisaks amuuri tiigrile saavad tiigriorus oma uue elupaiga mitmed teised Kaug-Ida loomaliigid: amuuri leopard, punahunt, õnnekurg, must-toonekurg, habekakk ja händkakk. Lisaks kolib sinna ka alpi ümiseja. Kõik liigid asuvad elama oma loodusliku elupaiga sarnases keskkonnas, mis aitab Kaug-Ida loodusest ettekujutust saada. Amuuri tiiger on tiigri kõige põhjapoolsem ökotüüp, kes on levinud Kaug-Idas Amuurimaal. Praegu elab looduses umbes 500 amuuri tiigrit.

Tiigrioru ehitustööd algasid 2023. aasta juunikuus ja tööde tellija oli Tallinna Linnavaraamet, objekti projekteeris SWECO Projekt OÜ ning ehitasid AS EG Ehitus/INF Ehitus OÜ ja Atemo OÜ. Haljastuse rajas Õismäe Haljastus OÜ.