Koeri võivad hammustada ja nõelata mitmed putukad, seega on oluline teada, kuidas erinevad putukahammustused koeral välja näevad. Kõiki putukahammustusi ei pea ravima, kuid teatud sümptomid nõuavad viivitamatut arstiabi.

Sääsed

Sääsehammustus koeral näeb välja sarnane nagu inimeselgi - tekivad kublad, mis punetavad ja sügelevad.

Sääsed võivad hammustada koera kõikjal tema kehal, kuid neil on kergem hammustada piirkondi, kus on vähem karva, nagu kõrvad, kõht, jalad ja kubemepiirkond.

Sääsed võivad levitada erinevaid haiguseid, seal hulgas südameusstõbe.

Kärbsed

Sarnaselt sääsehammustusele võib ka kärbsehammustus koerale tekitada kuplasid, valu ja ebamugavustunnet. Ka kärbsed võivad levitada haiguseid - näiteks liivakärbsed võivad levitada leišmaniaasi.

Herilased ja mesilased

Erinevad nõelavad putukad võivad koera nõelamisel põhjustada märkimisväärset valu ja ebamugavustunnet. Peamisteks sümptomiteks on lokaalne turse, valu ja punetus.

Mõnel koeral võib tekkida ka allergiline reaktsioon, mille sümptomiteks on näo turse, kublad, hingamisraskus, intensiivne sügelus, oksendamine ja kõhulahtisus. Nende sümptomite ilmnemisel on tegemist eluohtliku olukorraga ja peaksite viivitamatult ühendust võtma lähima loomakliinikuga.

Sipelgad, eriti tulisipelgad, võivad hammustada väga valusalt. Hammustuskoht võib punetada, tekkida võib turse ja sügelus. Kui koer saab korraga hammustada mitmelt sipelgalt, võib see tekitada sarnast allergilist reaktsiooni nagu mesilase nõelamiselgi.

Hammustavad ja nõelavad putukad on vältimatud, kuna neid võib leida kõikjal õues ja mõnikord võivad nad ka siseruumidesse sattuda.

Paljudes puugi- ja kirbutõrjevahendid võivad kaitsta ka sääskede ja kärbeste hammustamise eest. Lisaks on oluline kaitsta oma koera ka sääskede poolt levitatava südameusstõve vastu.

Konsulteeri oma loomaarstiga, et leida oma lemmikule parim putukakaitsevahend!

Allikas: Eesti maaülikooli väikeloomakliinik