Järgnevalt leiate mõned soovitused, kuidas närilistega humaansemalt toime tulla.

Miks valida humaanne tõrje?

Humaanne näriliste tõrje ei põhjusta loomadele asjatut kannatust. Lisaks keskkonnasõbralikkusele aitab see lähenemine vähendada sekundaarse mürgistuse riski, st mürki ei söö kogemata sisse lemmikloomad, metsloomad ega ka inimesed. Humaanne tõrje on sageli kõige efektiivsem lahendus, sest tegeleb probleemi algpõhjuste, mitte ainult sümptomitega.

Ennetusmeetmed:

Veendu, et toiduaineid sisaldavad pakid ja karbid ning prügikastid on kindlalt suletud. Kasuta närilistekindlaid konteinereid ja korista regulaarselt, et vältida toidujäätmete kogunemist. Kontrolli oma kodu ja lisahoonete ümbrust ning sulge kõik avad ja praod, kust närilised võiksid sisse pääseda. Kasuta tugevaid materjale, nagu metallvõrk ja tsement, et teha sisenemine närilistele võimatuks. Hoolda muru ja taimi regulaarselt, et vähendada närilistele sobilike peidukohtade arvu. Eemalda põõsad ja puud, mis on hoonetele liiga lähedal.

Humaanne tõrje:

Lõksud ja püünised:

Kasuta korduvkasutatavaid eluspüügipüüniseid, mis võimaldavad püüda närilisi ilma neid vigastamata ja seejärel vabadusse lasta. Paiguta püünised kohtadesse, kus oled märganud näriliste tegevust, ja kontrolli neid regulaarselt, et loom võimalikult kiiresti vabastada.

Looduslikud peletusvahendid:

Mõned lõhnad, nagu piparmünt, eukalüpt ja lavendel, võivad närilisi eemale peletada. Kasuta neid taimi või eeterlikke õlisid kodus ja aias, et närilisi peletada.

Kiskjate ligimeelitamine:

Julgusta looduslike kiskjate, nagu öökullid ja röövlinnud, kohalolekut, paigaldades pesakaste või söögiplatse. Need loomad aitavad loomulikul viisil näriliste populatsiooni kontrolli all hoida.

Mida vältida?

Mürgid ja rodentitsiidid (närilistemürgid):

Need on sageli ebahumaansed ja võivad põhjustada loomadele palju kannatusi. Lisaks võivad mürgid kahjustada ka teisi loomi, kes söövad mürgitatud närilisi - nagu näiteks kassid.

Liimipüünised:

Need põhjustavad loomadele suuri kannatusi ja on väga ebahumaansed. Närilised, kes neisse kinni jäävad, piinlevad pikalt, enne kui surevad.

Mida teha, kui probleem ei kao?

Kui oled proovinud ennetusmeetmeid ja humaanseid tõrjemeetodeid, kuid probleem püsib, kaalu professionaalsete kahjuritõrjeteenuste kasutamist. Veendu, et valitud teenusepakkuja kasutab humaanseid ja keskkonnasõbralikke meetodeid.