Madridi Rey Juan Carlose ülikooli tegevusterapeut ja loomade ja ühiskonna õppetooli koordinaator Nuria Máximo selgitas, et inimeste ja koerte vahel tekkiv side on sarnane sellele, mis tekib inimestel omavahel. „See põhineb samadel mehhanismidel, mis ühendavad meid teiste inimestega,“ sõnas ta. “Tegevused ja jagatud aeg, millele lisandub usaldus, suhtlemine ja austus, on ühine joon, mis loob turvalise ja ühendava suhte. Seda on väga raske selgitada neile, kes pole seda kunagi kogenud.“

Kuid asi on veelgi tõsisem: lemmiklooma haiguse või surma korral on kogetud valu teadlaste hinnangul sarnane sellega, mida tunneb inimene pereliikme kaotuse järel. Galicia ametliku psühholoogiakolledži tervise ja psühholoogia osakonna president Xacobe Abel Fernández tõdes, et paraku ei mõista ühiskond seda alati ega suhtu sellesse toetavalt.

Mõnede uuringute kohaselt on teada, et loomaga koos elamine parandab südame-veresoonkonna tervist, stress ja ärevus vähenevad ning loomad pakuvad meile kiindumust, mis vähendab üksindustunnet.

Kui oleme oma koeraga koos, vabaneb oksütotsiin ja see aitab luua sidet, mis omakorda suurendab võimet mõista looma ja temal mõista meid, ütles Diego Redolar, neuroteaduste doktor.

Möödunud aastal läbi viidud esimene loomade heaoluküsitlus selgitas välja, et tervelt 92,6 protsenti inimestest tunnistas, et peab lemmiklooma võrdväärseks pereliikmeks.

Allikas: cadenadial.com