Töötades loomakliinikus, näen ma palju keerulisi juhtumeid, kui kroonilise tervisemurega loom jõuab arstide juurde väga raskes seisus. Kahjuks piinavad ka loomi mitmed erinevad hädad, mis võivad olla väga tõsised.

Seoses sellega ma väga palun sind, hea loomaomanik- kui sinu loom jääb haigeks, saab diagnoosi ja ravi ning teda kutsutakse mõne aja pärast kordusvisiidile- palun ära jäta tulemata!

Kordusvisiit on ülioluline ka siis, kui sulle tundub, et loom on terveks saanud ja kõik on hästi. Väga oluline on jälgida dünaamikat ja regulaarselt kontrollida ravimite mõju. Vahel haigus vaid peidab ennast ja sümptomid ei ole enam nii silmapaistvad, eriti omaniku jaoks, kellel ei ole veterinaarias kogemust, aga protsessid vaikselt käivad ja hävitavad sinu lemmiku organismi. Ja kui lõpuks on asi juba väga kaugele jõudnud, võib juhtuda, et sinu lemmikut enam aidata ei saagi...

Kui sinu loomal on sellised tõsised kroonilised tervisemured nagu diabeet, kilpnäärme üle- või alatalitus, neerupuudulikkus jne, on äärmiselt oluline regulaarne kontroll. Tihti määratakse selliste haiguste puhul ravimeid, mis mõjutavad tõsiselt teisi organeid, eelkõige maksa.

Ei ole okei ainult kuid ja isegi aastaid pidevalt käia kliinikus ravimeid juurde ostmas. Kindlasti on vaja jälgida seda, kas ravimid mõjuvad, kuidas mõjuvad ja kas neid on veel üldse vaja anda. Seda ei saa teada ilma uuringuteta.

Jah, veterinaari juures käimine ei ole eriti odav lõbu, ma mõistan seda. Kuid kui sinu lemmiku tervis halveneb, siis vajab ta kordades rohkem ravi ja poputamist ning selle peale kulub palju rohkem raha kui oleksid maksnud kordusvisiidi või regulaarse kontrolli eest.

Ja ometi, kõige kõrgem hind on ju sinu lemmiku tervis ja elu...

Palun, pea meeles, et kordusvisiit või kroonilise haiguse regulaarne kontroll ei ole sugugi vähem oluline kui esmane visiit. Palun, hooli oma lemmikust.