Kuigi kassi aju on tema kehaga võrreldes väike, suudavad selle 300 000 neuronit tagada märkimisväärse intelligentsuse ja mälu.

Kassidel on mitut tüüpi mälu: lühiajaline mälu, mis kestab keskmiselt 16 tundi, ning kesk- ja pikaajaline mälu, mis varieerub sõltuvalt teatud teguritest. Üks huvitavamaid aspekte on doktori sõnul aga episoodiline mälu. See võime võimaldab kassidel meeles pidada konkreetseid sündmusi, näiteks seda, kuhu nad mänguasja jätsid, või teada oma söögiaega. „Näiteks kui annan loomadele süüa hommikul kell seitse ja ühel päeval jään pool tundi hiljaks, on loomad närvilised, sest nad on harjunud, et toit jõuab just sel ajal,“ selgitab Manzano.

Eelmise omaniku mälestuse pikkus kassi mälus sõltub suuresti omavahelise suhte kvaliteedist. Kui kogemus omanikuga on olnud positiivne ja armastav, võib mälestus kesta palju aastaid, isegi peaaegu kogu looma elu. „Oleme näinud kasse, kes on mälu kaotanud ainult dementsuse tõttu,“ räägib loomaarst.

Teisest küljest, kui kassi kogemus eelmise omanikuga pole olnud meeldiv, kipub episoodiline mälestus kiiremini kaduma, eriti kui uus omanik suudab pakkuda armastavat ja turvalist keskkonda. „Kui olete looma vastu hell ja kohtlete teda hästi, siis suure tõenäosusega mõne nädala või kuu pärast unustab kass eelmise omaniku sootuks,“ järeldab Manzano.

Lühidalt kokku võttes on kassi võime oma omanikku unustada tihedalt seotud tema kogemuste kvaliteediga ja uue omaniku hoolitsusega. Seega, kui olete otsustanud uue vurrulise sõbra adopteerida, kinkige talle kindlasti palju armastust ja sõbralik keskkond ning ta on peagi võimeline koos teiega uusi ja rõõmsaid mälestusi looma.

Allikas: El Confidencial