Suveperiood hakkab lõppema ning päev-päevalt muutuvad õhtud pimedamaks. Koeraomanikud teavad, et aastaajad vahetuvad, aga jalutuskäigud lemmikutega jätkuvad igapäevaselt. Turvalisuse huvides tuleks pimeduse saabudes kohendada jalutusvarustust ning valida jalutusmarsuudid, mis kulgeks enamjaolt tänavavalgustusega valgustatud piirkondades.

Koerad orienteeruvad enamasti pimedas paremini kui inimesed, kuid kiirelt läheneva kaasliiklejaga kokkupõrkest see ei pruugi päästa. Oluline on teha ennast ja oma koera teistele liiklejatele nähtavaks.

Soovituslik jalutusvarustus sügis/talveperioodiks:

Kaelarihm/traksid - pimedal ajal võiks vahetada kaelarihm helkuriga varustatud kaelarihma vastu või kasutada LED tulukestega kaelarihma ja/või kinnitada LED tuluke kaelarihma või trakside külge. LED tulukesed ja kaelarihm on enamasti taskukohase hinnaga ning kergesti USB ühendust kasutades laetavad.

Kui tegemist on pikakarvalise koeraga, siis peame veenduma, et tuluke või valgustusega kaelarihm on ka karva alt nähtav. Nähtavust suurendab veelgi helkuriga jalutusrihm.

Helkurvest - pimedal ajal teevad teid või koera nähtavaks helkurvesti helkurribad, kui sinna langeb peale valgus, kuna helkurvest on enamasti neoonkollane või -oranž, siis see teeb nähtavaks valgel ja hämaral ajal. Helkurvestid on enamasti taskukohase hinnaga ning saadaval lemmiklooma ja ehituspoodides. Vestid on lihtsa ehitusega, mis on vastuvõetav ka neile koertele, kes väga koerajopesid vms kanda ei armasta.

Loomaomaniku riietus - pimedal ajal võiks eelistada heledaid riideid, need on paremini pimedas nähtavad. Nähtavust suurenevad helkur, erksavärvilised ja fluoressents-riided, helkurtraksid, ohutusvestid, refleksmaterjalist kindaid ja müts.

Helkur on kindlasti kõige lihtsam ja odavam abivahend, mis võiks olla kõigil pimedas liiklejatel. Helkurit ei tasu alahinnata, valguse peale langedes märkab autojuht helkuri kandjat oluliselt varem! Helkur tuleks loomaomanikul kinnitada sõidutee poolsesse külge maast ca 50-80 cm kõrgusele.

Valgusallikad - pimedal metsarajal on kasulik kaasa võtta pealamp või käepärane taskulamp.

Noori kutsikaid võiks pimedas jalutamisega harjutada järk-järgult. Pimedal ajal on soovitatav jalutada ohutuse tagamiseks rihmastatud koeraga!

Koera nähtavus pimedas