Loomaveeb kirjutab: „Mis siis aga ikkagi juhtus, et noor koer kiirteele uitama pääses? Ei midagi kriminaalset, vaid särtsu andma pidavast aedikust kadus lihtsalt vool ja Niva koos oma isaga kasutas kohe juhust, et vabadust nautima minna. Momendil nad tööl ei olnud ja passisid niisama talu juures ning küllap hakkas koertel lihtsalt igav. Uus Tartu maantee on küll ulukiaedikuga kenasti piiratud, aga seal on vabad kohad, et kasvõi traktor põllule pääseks ning ühe sellise nad üles leidsidki. Siis sai koertel aru otsa – ühel pool aedik, teisel pool kihutavate autodega maantee ja nii suures segaduses Niva ühe madallennul tuleva masina ette jäigi.

Niva

Autojuht pidas korralikult kinni ja üritas verist, valudes kiunuvat koera aidata, kuidas oskas. Seisma jäid mõnedki masinad veel. Ka pererahvas sai põgenikest kohe teada, sest jääkaru-mõõtu koerad jäid naabrile silma ja too andis koheselt omanikele teada. Kuna koertel olid ka GPS-kaelarihmad, siis nende leidmine ei valmistanud raskust, aga nähes juba kaugelt ohutulesid vilgutavaid autosid, sai selgeks, et kuigi reageeriti pea kohaselt, siis õnnetus oli ikkagi käes. Tunnike hiljem oli ta juba loomaarstide hoole all. Tegelikult õnnelik õnnetus, sest väga vähesed kiirteel auto alla jäänud loomadest saavad oma elunatukest jätkata.“

Niva elab Kose-Ristil ja tal on väga tähtis töö – lambakarja valvuri töö. 2015 aastal võtsid hundid oma osa ja murdsid maha umbes nelikümmend lammast. Pärast seda võttis Suureoja talu peremees Kaido koos oma naise Mariliga vastu otsuse, et huntide vastu saavad vaid ühed korralikud karjakoerad ja neid soetati kohe hulgi. Õige otsus ja sest saati hoiavad võsavillemid sellest majapidamisest täiesti vabatahtlikult eemale ning juba pea kümme aastat pole ühtki villakera rohkem maha murtud. Momendil on palgal kuus koera ja Niva on üks noorematest. Nende soontes voolab itaalia ühe populaarseima ja levinuma karjakoera maremma-abruzzi veri. Öeldakse, et julge „itaalia maremma“ võib eemal hoida hundid, karud ja inimsööjatest kiskjad.

Niva kliinikus

Paraku ei leidu Niva pererahval operatsiooni jaoks vajaminevat summa. Niva omanikud suutsid maksta poolteist tuhat eurot, aga arvestades, et sellest talust tuli kooli saata lausa neli last, on see isegi üle ootuste vägev summa. Billy loomakliinik on nõustunud Niva pärast kasvõi pikema tööpäeva tegema, et ta abi saaks. Seega tuleb rahakogumisel appi Loomapäästegrupp, kellel tegelikult endalgi näpud üsna põhjas.

Loomapäästegrupi asutaja Heiki Valner põhjendab: „Ärge pange pahaks, aga vaadates 2024. aasta annetuste laekumisi, siis tekib õigustatud küsimus kuidas me üleüldse pole veel pankrotti läinud ja siiamaani tegutseme? Meenutan teile eelmist korda, kui kahele auto alla jäänud kassile abi palusin – operatsioonide ja taastusravi kogusumma oli peaaegu neli tuhat eurot, aga vaid kolm inimest panid õla alla, annetades kuuskümmend viis eurot. Olgu nad selle eest tänatud, aga siililegi selge, et väga pikalt ja edukalt niimoodi ei roki.“

Loomapäästegrupp palub: aitame Niva ruttu operatsioonile ja annetame!

  • Loomapäästegrupp MTÜ

  • EE437700771003183318

  • Niva ravikulud

Niva operatsiooni saad toetada ka Loomapäästegrupi annetustelefonidele helistades:

  • 900 1313 (5.-)

  • 900 1414 (10.-)

  • 900 2323 (25.-)

    Pikemalt saab Niva lugu lugeda siit.