1. Pane siilidele õue toitu ja joogivett: Ideaalsed on selleks savist lillepotialused.

2. Kui otsustad siile toiduga toetada, siis peaksid toitu panema igal õhtul kuni talve saabumiseni. Toiduks sobib hästi linnulihast valmistatud kutsikate või kassipoegade toit – nii konservid kui krõbinad. Samuti sobivad kõik maitsestamata linnulihatooted ja loomulikult putukad, vihmaussid, teod, kes ongi ju siilidele loomulikuks toiduks. Tigude puhul siiski veendu, et aias pole kasutatud teomürki! Ka roti- ja hiiremürk on siilidele surmav!

3. Lisaks toidule vajab siil talvitumiskohta. Siilid liiguvad talvituma veidi võsastunud rohealadele ja põõsastikesse. Tihtipeale jäävad nad talvituma ka aeda, kui neile tekitada sinna sobilik koht, nagu näiteks:

-puuriidaalune – lao puuriit näiteks euroaluse peale.

-kuur või laut, kuhu siil saab vabalt liikuda. Selleks on vaja vähemalt 13x13 cm ava

-oksahunnik aianurgas – võiksid sellele talveks asetada peale vihmakindla katte

-lehehunnik aianurgas – sellele võiks panna peale katte, et sügistuul seda laiali ei puhuks

-heki- või põõsaalune (seal peaks olema siis ka lehti)

Tõsi ta on, et siili jaoks on hea kergelt „ripakil“ aed või aianurgad, kus on maha langenud lehti ja erinevat haljastust. Kindlasti pole muruniiduk ja monokultuurne golfimuru siilile tõmbenumbriks. Tal pole seal süüa, pole kuhugi varjuda ning kahjuks mururobotid tekitavad siilidele tihtipeale surmavaid vigastusi.

4. Eriti vahva viis siile aidata on ehitada neile talveune magamiseks majake .Maja sisse pane pesamaterjali – näiteks segu kuivast heinast, lambavillast ja samblast Maja peab olema hingav, mitte kilega üle tõmmatud Pesa peab olema kindlasti kuiv ning sellises kohas, mida vihmasajud või kevadine sulavesi üle ei ujuta.

5, Millisele siilile tuleks abi otsida metsloomaühingust?

-Kui siil liigub päeval ning jääb pikemalt ühele kohale liikumatult lamama. Siil on nimelt ööaktiivne loom ning terve siil saadab päeva mööda mõnusalt kuskil varjulises kohas põõnates. Päeval laiutavat siili hakkavad ründama röövlinnud, kes toksivad ta auklikuks.

-Siil, kellel on nähtavad vigastused või lahtised haavad. Üsna kiirelt tulevad oma osa saama kärbsed ning see olukord on äärmiselt piinav siilile ning vaatepilt kurb ka meile.

-Siil, kes on silmnähtavalt väga pisike ja poja mõõtu – selline alakaalus siil vajab kogenud rehabiliteerijate abi.

6.Kuidas toimida, kui märkad abivajavat siil?

Võta Eesti metsloomaühinguga ühendust telefoni või Facebooki teel. Kirjelda siili olukorda: kas ta reageerib puudutusele, kas ta on loid, kaua ta on sellises seisundis olnud. Saada kindlasti siilist ka pilt/video. Võimalusel kaalu siil ära. Pane kindad kätte ikka ka! Oota ära juhised – lahenduse leidmiseni hoia siili enda vaateväljas.

Allikas: Eesti metsloomaühing