Küsi alati näha kutsika sugupuud. Sa ei pea tundma kőiki sugupuus märgitud koeri, kuid näed vähemalt, kas ja kui kaugelt on kutsika vanemad omavahel suguluses. Motoks vőid pidada: lähisuguluses paaritatud koerte järglastel on suurem tőenäolisus haigestuda pärilikesse haigustesse.

Uuri kasvataja varasematele pesakondadele teostatud terviseuuringute tulemusi, tulemused räägivad järglaste kvaliteedist.

Kui vähegi vőimalik, külasta kutsika mőlemaid vanemaid nende kodus (üllatus külaskäik räägib muidugi rohkem). Paljud koerad on koolitatud käituma näiteks näitustel eeskujulikult, kuid näituseplatsist väljaspool muutub ka käitumine.

Pea meeles, et kutsikad őpivad käitumismudelid oma emalt juba kasvataja juures, seega argliku ema kutsikatel on suurem risk muutuda araks ja agressiivse ema kutsikad on tőenäolisemalt tulevikus agressiivsed.

Tihti kiideldakse ema ja isa näitusesaavutustega. Aga sama koer, kes tänasel näitusel vőib saada CACIBI vői SERTi, vőib paari nädala pärast saada kirjelduslehele negatiivse otsuse jne. Ja seda isegi samalt kohtunikult, nii et näitusetulemustele ei tuleks pöörata enim kaalu kutsika valikul. Ka tšempion-koer vőib olla nt düsplaasiahaige, allergia all kannatav vői oma käitumiselt problemaatiline, ta näeb lihtsalt superhea välja.

Loe edasi koer.ee lehelt.