Enne kutsika koju toomist, tuleb kodu teha n-ö kutsikakindlaks — vaata, et kutsikas ei saaks kätte kemikaale, ravimeid, samuti jälgi, et ta ei saaks närida elektrijuhtmeid, mürgiseid toataimi jms. Eeldan, et olete perekonnas juba aegsasti ka kokku leppinud, mida koer tulevikus teha tohib, mida mitte, mida te talle őpetada kavatsete jne — kasvatamine ja koera ja ta uue pere vahelise suhte loomine algab ju esimeset päevast.

Koju jőudes on kutsikas ilmselt juba nii stressis, et proovib algatuseks oma uuel asemel puhkamise ära. Las ta puhkab, sa ju tead, et magavat koera iialgi ei segata.Kutsikale tasub uut kodu tutvustada järk-järgult, las ta ise valib omale sobiva tempo. Ära kutsu esimestel päevadel kohe vőőraid uudistama, las kutsikas toibub stressist ja koduneb.

Käitu kutsikaga rahulikult, heida pikali, las ta tutvub sinuga, paku talle palju hellust ja turvatunnet. Vőib juhtuda, et kutsikas on nii stressis, et tal pole söögiisu — pole pőhjust muretseda, see on loomulik. Küll see isu tasapisi tagasi tuleb. Tähtis on, et kőik pereliikmed käituvad rahulikult ja normaalselt. Kui koer on rahunenud ja enesekindlamaks muutunud, tutvusta talle ta mänguasju ja proovi temaga mängida. Kutsikas väsib muidugi ruttu ja sa pead laskma tal piisavalt puhata.

Loe edasi koer.ee lehelt.