Põhimõtteliselt pole ju vahet, millal keegi ennast nii oluliseks muutuseks ette valmistab. Oluline on põhjalikkus otsuse tegemisel.

Ettevalmistustega võiks alustada juba kodus. Kutsuge kokku perekoosolek, kus arutatakse läbi, kas üldse kõik pere liikmed on valmis looma võtmiseks ja sellega kaasnevateks kohustusteks. Kindlasti võib uurida varjupaiga kodulehelt, kas keegi hakkab juba ainult pildi järgi silma, ja siis minna varjupaika oma looma vaatama.

Uue sõbra valimisel tuleks lähtuda tema iseloomust, see on kõige tähtsam. Varjupaigaloomad on reeglina tõutud ja seega on keeruline näiteks kutsikate või kassipoegade puhul nende hilisemat välimust ennustada. Kui minna varjupaika ja endale piisavalt aega võtta ja loomadega tutvuda, siis kindlasti tunneb igaüks ära, millise loomaga tal tekib side ja millisega mitte.

Kui palju kulub valimiseks aega?

Aega võib tutvumiseks kuluda väga erinevalt. Vabapidamistoas olevate kassidega saab juba poole tunni jooksul tuttavaks. Kindlasti tekivad siis juba mõned lemmikud. Koera valimiseks võib kuluda rohkem aega, sest temaga peaks jalutama ja pikemalt tutvust tegema. Väga hea oleks, kui loom saaks enne koju minemist kohtuda kõigi inimestega, kellega ta koos hakkab elama.

Kui on soov loomadega tutvuda, siis pakuvad varjupaigad selleks ka teisi võimalusi. Kassid elavad reeglina vabapidamistubades ja nendega võib seal mängimas käia ka siis, kui pole võimalust endale kodulooma soetada. Täpselt samuti võib tulla varjupaika koertega jalutama, kõik loomasõbrad on varjupaigas teretulnud.

Loomadele saab ka hoiukodu pakkuda. Sellisel juhul elab kass või koer hoiukodus kuni päriskodu leidmiseni. See on hea viis loomaga lähemalt tutvust teha oma kodu keskkonnas ja tihti saavad hoiukodudest mõne aja pärast päriskodud.

Mida varjupaigas teilt oodatakse?

Varjupaika tulles oleks hea tutvustada varjupaiga töötajatele ennast, oma peret ja eluviise. Varjupaikade MTÜ kodulehel www.varjupaik.ee on lemmikloomasoovija küsimustik. Kõige parem oleks see juba kodus ära täita. Küsimustele vastamine aitab teil oma olukorda paremini hinnata.

Sarnaseks vestluseks peaks olema valmis ja varjupaika tulekul. Kõige esmasemad küsimused on neist vast need, kas tulevane loomaomanik elab isiklikul või üüripinnal. Kui üüripinnal, siis kas üürileandja on nõus loomapidamisega. Ja kas kõik pereliikmed on teadlikud ja nõus lemmiklooma võtmisega.

Loomulikult kuulatakse seal ära kõik teie ootused ja soovid uue pereliikme suhtes. Näiteks see, kas loom hakkab elama toas või õues, kui palju soovitakse temaga koos liikuda, kas kodus on teisi lemmikloomi jne. 

Selle info põhjal oskavad varjupiaga töötajad juba soovitada, milliste koerte-kassidega teil tasuks lähemalt tutvust teha.

Ilmselt ei olegi võimalik kõiki küsimusi eelnevalt läbi mõtelda. Paljud küsimused tekivad suhtlemise käigus ja juba loomadega tutvudes. Soovitame olla ise aktiivne ja uudishimulik, ning loomade käitumise kohta võimalikult palju küsida. Samas, uus kassi- või koeraomanik saab ka tulevikus varjupaigast nõu küsida. Püüame ikka abiks olla.

Lõpuks väike meeldetuletus kojusõidu osas. Välja valitud loomale varjupaika järele tulles peaks kassi jaoks kindlasti kaasa võtma transpordipuuri ning koerale kaela- või jalutusrihma. Reisiärevus võib üllatada ka kõige rahulikumaid loomi ja keegi ei tahaks uut sõpra juba esimesel päeval kaotada. Parem olla ettevaatlik!