Paljud koerapidajad mäletavad aegu, mil lemmikute jaoks tuli pudrupott tulele panna ja tuli näha vaeva, et erinevatest toiduainetest panna kokku tasakaalustatud menüü.

Paljud koerapidajad teevad seda ka täna. Ja miks mitte, kes oskab ja kellel aega jagub, suudavad naturaaltoiduga koerte igapäevase menüü tasakaalus hoida. Meie räägime aga kuivtoidust, mille brändide rohkus meil sageli silme eest kirjuks võtab, infot aga kuivtoiduga toitmise kohta leida eriti pole. Seetõttu on raske valida, mida siis võtta või mida jätta.

Kuivtoidud jagunevad kolme gruppi, on n-ö marketitoidud, loomapoodides/kliinikutes müüdavad jaemüügisarja kvaliteettoidud ja loomakliinikutes veterinaarsarja toidud. Mis on nende toitude erinevus?

Marketitoitude iseloomustamiseks sobib kõige paremini toidupüramiid, mille me keerame tagurpidi. See tähendab, et tooraine, mida toidus peaks olema kõige vähem, on paraku põhikoostisosaks ja toorainet, mida oleks vaja kõige rohkem, (liha) leidub toidus minimaalselt. Sellise pea peale pööratud toitumise puhul saavutatakse seisund, kus looma kõht on küll täis, kuid organism on näljas.

Siit tuleneb ka põhjus, miks kulub marketitoitu kvaliteettoidust tunduvalt rohkem ja koristada jääb koeraomanikul oi, kui palju. Tasakaalustamata igapäevamenüü jätab looma tervisele sama kurvad tagajärjed nagu inimestelegi ja toidu odavus muutub näiliseks.

Jaemüügisarja kvaliteettoitude loomisel kasutatakse õigetpidi toidupüramiidi põhimõtet. Toit on valmistatud tasakaalustatud retsepti põhjal ja arvestatakse nii tõu suurusest kui ka koera vanusest tulenevaid erisusi. Paigas on valkude/rasvade suhe, vitamiinide ja mineraalide sisaldus, millega tagatakse naha/karva korrashoid ja normaalne seedeprotsess. Igas korralikus kuivtoidus on ained, mis aitavad toetada liigeste tegevust.

Jaemüügisarja toidud jagunevad premium ja superpremium toitudeks. Premium sari on alati odavam, mistõttu sobib väga hästi neile marketitoidult kvaliteettoidule üle minna soovijatele, kes on hinnatundlikumad. Tavaliselt kuu aja jooksul toimunud positiivsed muutused koera välimuses ja meeleolus räägivad iseenda eest. Korralikku premium sarja toitu pole vaja karta, sest kuigi tegu on tagasihoidlikuma retsepiga (näiteks sisaldab rohkem teravilja kui superpremium toitude sari) kasutatakse alati kvaliteetseid tooraineid. Lihtsalt maksimumtulemusest võib jääda üks sammuke puudu.

Veterinaarsarja kuivtoidud on ravitoidud. Need on mõeldud kasutamiseks teatud haiguste ravi ajal ravi toetava vahendina või teatud kroonilise haiguse kontrolli all hoidmiseks (näiteks diabeet). Ravitoitusid ilma loomaarsti soovituseta oma kutsule osta ei tohiks, sest selliste toitude tarvitamisele peaks eelnema arsti pandud diagnoos. Ise otsustades võite oma lemmiku tervisele hoopis karuteene teha.